Robert - Traveljunks

In the picture: Robert

Geschatte leestijd: 5 minuten

In the Picture, een rubriek waarbij ik andere reizigers in de kijker zet. Zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Dit keer is het Robert die in de schijnwerpers staat en die ik al een heel aantal jaren volg. In het begin was zijn blog gevuld met zijn eigen, persoonlijke en zeer gevarieerde verhalen, maar inmiddels schrijft er een heel team met hem mee en is zijn online reismagazine een begrip in de reiswereld.

Wie ben je en wat voor reistype ben je?

Ik ben Robert, ben 48 jaar en ben in 2008 gestart met Traveljunks.nl. In het ‘echte’ leven ben ik werkzaam in de logistiek, maar ga ik tussendoor het liefst zoveel mogelijk op reis met mijn partner. Reizen doe ik sinds mijn achttiende zelfstandig. Een bepaald ‘type’ reiziger kan ik me niet noemen, want ik ben voor bijna elke reisvorm te vinden. Ik ga graag naar verre oorden, maar ook dichtbij huis kan ik enorm genieten van de plek of streek waar we ons bevinden. Ik reis graag met de auto of motor, maar voor de meeste reisdoelen maak ik gebruik van het vliegtuig. Tijdens het reizen door de diverse landen is het openbaar vervoer één van mijn favorieten, maar lokaal wil ik de omgeving graag op een scooter of motor verkennen, eventueel door een meerdaagse roadtrip. Citytrips zijn regelmatig aan de orde en een flinke outdoor-uitdaging staat zo nu en dan ook op mijn agenda. Qua overnachten ben ik zeer gemakkelijk, want ik slaap zowel in een tent als in een luxe appartement. Er zijn wel twee opties waar je mij niet snel zal tegenkomen: dat zijn bunkrooms en all-inclusive resorts met animatie.

Robert Traveljunks onderwegRobert maakt graag een roadtrip, zowel met de motor als met de auto

Wat mag zeker niet ontbreken in jouw cameratas?

Buiten mijn spiegelreflexcamera gaat tegenwoordig altijd mijn Canon 18-135 mm objectief met uv-filter in mijn tas. Ik ben geen fan van doorlopend wisselen van de objectieven, dus biedt deze lens voor mij een uitkomst. Voor wildlife gaat de Tamron 70-300 mee en voor meer stedelijke gebieden de Canon 10-18. Verder altijd voldoende geheugenkaartjes, een zacht doekje en 2 reserve accu’s. Bij veel tripjes gaat tegenwoordig ook de actioncam en statief/selfiestick mee op reis.

Eén van mijn favoriete foto’s is deze foto van twee monniken in het Cambodjaanse Angkor. Zij laten zien dat de boeddhistische monniken ondanks het massatoerisme verdergaan met hun alledaagse bezigheden. De foto heb ik op gepaste afstand met mijn 70-300 van de monniken gemaakt, waardoor de dieptescherpte de sfeer van de afbeelding bepaald. Angkor heb ik diverse malen mogen bezoeken en deze foto brengt me telkens weer een beetje terug naar deze magische plek.

mooiste foto Robert traveljunksBovenstaande foto is één van Roberts favorieten

Hoe bereid je jezelf voor op een nieuwe reis?

Een verre reis plannen we vanwege werk altijd ver vooruit. Tickets worden meestal in het begin van het jaar geboekt en de verdere planning krijgt gaandeweg het jaar langzaam vorm. Of we alles vooraf plannen ligt een beetje aan de bestemming. Soms is het nodig, maar vaak maken we enkel een grove planning. We checken vooraf wel bepaalde routes en slaapverblijven, maar meestal regelen we het gedurende de reis pas. Een dag of twee vooraf bellen of mailen voor een kamer, gaat in het laagseizoen, de periode waarin we vaak een verre reis maken, meestal goed. Ook mijn bagage is afhankelijk van de bestemming. Maar ik ben een man, dus ik neem zelden teveel mee 😉

Welke reiservaring zal je altijd bijblijven?

Lastig om daar na bijna 30 jaar reizen een antwoord op te geven, al zal ik normaal gesproken snel die eerste reis, een roadtrip door Europa in zo’n oud VW hippie-busje, noemen. Toch noem ik onze laatste reis, een roadtrip door het westen van Australië, één die ik nooit meer zal vergeten. Zo’n viereneenhalf duizend kilometer langs de kust en door de verlaten Outback in een 4×4 met daktent was geweldig. We hebben veel mooie plekken bezocht en talloze fantastische mensen ontmoet. Kamperen in de bush, in de duinen aan zee, of gewoon voor de afwisseling op een camping. Koken op je gasstel, genieten van een hamburger bij een roadhouse, of lekker fish en chips in één van de weinige plaatsjes die op de route lagen. Alles op je af laten komen en en je planning en route op elk moment kunnen wijzigen. Gaan en staan waar je maar wilt en altijd je bed bij je. Het was van begin tot het eind een geweldige trip. Zo geweldig, dat we over enkele jaren op deze manier van oost naar west door de Australische Outback willen trekken.

Robert Traveljunks AustraliëRoberts reis door het Westen van Australië was een hele gave ervaring

Maar eerst het Birmese Bagan. Deze bestemming staat al zo lang op ons wensenlijstje. Het magische moment van het tevoorschijn komen van de in ochtendnevel gehulde tempels in de beroemde vallei wil ik al jaren met eigen ogen aanschouwen en op de gevoelige plaat vastleggen. Natuurlijk het liefst vanuit een heteluchtballon 🙂 Dit jaar moet het er van gaan komen, want in het najaar reizen we eindelijk af naar Myanmar.

Heb je tips voor anderen om ook zulke mooie foto’s te maken?

Ga van de automatische stand af, speel met de functies van je toestel en probeer verschillende instellingen uit. Mijn mooiste foto’s heb ik zonder de voorgeprogrammeerde instellingen gemaakt.

Ik fotografeer het liefst landschappen en tempelcomplexen. Bij voorkeur doe ik dit in de vroege ochtend, maar in toeristische gebieden is het ook wel eens handig om op het heetst van de dag op pad te gaan. Op die manier vermijd je vaak de massa’s, die je niet graag op de foto wil hebben.

Robert houdt van natuurRobert fotografeert graag landschappen en dan zonder voorgeprogrammeerde instellingen

Dank je wel Robert voor je leuke bijdrage aan deze “in the picture”. Lijkt het jou ook leuk om eens “in the picture” te staan en heb je mooie reisfoto’s om te laten zien en tips voor andere reizigers? Plaats dan een reactie of stuur een berichtje!

Category: In the Picture

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


5 comments