Niels - Ropstar

In the Picture: Niels

In the Picture: Niels

Geschatte leestijd: 8 minuten

In the Picture, een rubriek waarbij ik andere reizigers in de kijker zet. Zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Dit keer maak je kennis met Niels, een enthousiast fotograaf met een passie voor reizen. Hij heeft een zwak voor geschiedenis en oude gebouwen, maar ook moderne architectuur vindt hij geweldig en dat zie je terug in zijn foto’s van de meest uiteenlopende bouwwerken. Door ZIJN mooie foto’s en leuke blog, vol achtergrondinfo en tips, besloten wij een half jaar terug naar Landschaftspark Duisburg te gaan. Als jij Niels nog niet kent, zou ik zeker ook even gaan kijken op RoPStaR. En uiteraard even dit interview met Niels lezen! 🙂

Wie ben je en wat voor reistype ben je?

Ik ben Niels (30) en blogger op RoPStAr. Samen met mijn vriendin Ilona reis ik de wereld over. Altijd in gezelschap van onze camera om het gebeuren vast te leggen. We houden er van om nieuwe dingen te ontdekken. Nieuwe steden, landen of natuurgebieden waar we ons kunnen laten verrassen. We gaan meestal voor een combinatie van luxe en basic. Het hoeft voor ons geen 5 sterren all-in resort te zijn waar we de hele week op het strand kunnen bakken in de zon. Na een paar uur hebben we dat dan alweer gezien en begint het bij ons te kriebelen. Nee, we moeten tijdens een reis ook het gevoel krijgen dat we iets aan het ontdekken zijn en iets ondernemen. We vinden het heel prettig om een fiets of auto tot onze beschikking te hebben. Bij een citytrip maken we meestal gebruik van het OV en lopen we veel. Dat laatste omdat je dan heel snel van richting kan veranderen en net dat ene lokkende straatje in kan slenteren. Maar als de reis meer dan 4-5 dagen is dan is de auto een pre. We houden ervan om van te voren een paar dingen uit te zoeken en die al doel te stellen om te bezoeken. Maar de rest van de dagen staat meestal nog open en die vullen we ter plekke in. We laten ons verrassen door de plek. We kiezen er meestal voor om in appartementen te verblijven. Zodat je je eigen eten kan klaarmaken en je bijvoorbeeld een koelkast hebt. Als we in een hotel zitten dan doen we dat bijna altijd zonder ontbijt. We gaan dan liever de stad in en overvallen een bakkertje om de stad te zien ontwaken en even lekker te eten. Vaak is dat ook nog lekkerder dan in een hotel.

KirchburgNiels houdt van gebouwen met geschiedenis, maar zeker ook van moderne architectuur

Wat mag zeker niet ontbreken in jouw cameratas?

We nemen altijd de camera mee. Een Canon 80D. Meestal aangevuld met 1 tot 2 lenzen. Dat ligt er helemaal aan met hetgeen we gaan bezoeken en hoelang we er verblijven. Gaan we veel natuur zien dan gaat de groothoeklens mee. Gaan we vooral de stad bezoeken, dan is onze Sigma 17-70 mm 1:2.8-4 meer dan genoeg. Je krijgt er de meeste gebouwen mee op en je kan ook nog lekker inzoomen. Daarnaast hebben we altijd extra geheugenkaartjes mee. Een stuk of 6. Niet groter dan 32 GB en niet kleiner dan 16 GB Wel is er één uitzondering. Een kaartje waarbij je de gemaakte foto’s meteen op je mobiel kan zetten. Heel gemakkelijk als je voor langere tijd online bent en het thuisfront wat wil laten zien zonder dat er een laptop mee hoeft. Over dat laatste ben ik trouwens wel aan het nadenken. Het typt toch een stukje sneller en fijner dan op een mobiel een heel blog te schrijven. Verder zitten er nog wat standaard dingen in de tas zoals extra batterijen en schoonmaakdoekjes voor de cameralens.

Welke onderwerpen fotografeer je het liefst en hoe ga je te werk?

Ik vind het fotograferen van landschappen en gebouwen het leukst. Vooral gebouwen. Ze blijven zo lekker stilstaan en je kunt er de tijd voor nemen om ze goed op de foto te krijgen. Je kan leuk met licht spelen en met de levendigheid erom heen. De contrasten zijn meestal groot, aangezien in het buitenland de gebouwen meer van elkaar verschillen dan hier in Nederland. De kleuren kunnen ook een stuk feller zijn. Daarnaast vind ik het fotograferen van dieren en landschappen leuk. Het kost wat meer moeite, maar het resultaat is meestal heel gaaf. Zeker met de ondergaande – of opkomende zon. Meestal zie ik de foto in mijn hoofd al voor me. Dan weet ik al welke compositie ik zou willen. Wat wel werkt en wat niet werkt. Dan is het alleen nog het juiste moment afwachten en de foto nemen.

landschaftspark DuisburgMet licht spelen bij het fotograferen van gebouwen, zoals hier in Landschaftspark Duisburg

De leukste foto’s heb ik soms gemaakt zonder er te lang bij na te denken. Je kan heel makkelijk een foto overdenken. Dan is het moment voorbij. Als je een moment ziet neem dan snel een foto en kijk daarna of je nog een betere foto kunt maken. Dan weet je al dat je een leuke foto hebt en dat hij alleen maar beter kan als je er de tweede keer net wat meer tijd voor neemt. Ik heb gemerkt dat je vaak wel kan proberen om een mooie foto te maken maar dat je afhankelijk bent van een heleboel factoren waar je toch geen invloed over hebt. Ga dan op je instinct af en volg je gevoel. Als je op je gevoel fotografeert maak je naar mijn beleving de mooiste foto’s. Natuurlijk moet je weten hoe je camera werkt en welke instelling je moet gebruiken, maar daar kom je alleen achter als je het probeert.

Welke reiservaring zal je altijd bijblijven?

Onze reis naar Zuid-Afrika. De eerste keer dat we echt Europa uitgingen en meteen ons lieten onderdompelen in een andere cultuur op een ander continent. Nog nooit heb ik zolang in een vliegtuig gezeten of in drie weken zoveel kilometers gereden aan één stuk. Maar belangrijker, nog nooit heb ik zo genoten van een reis. De accommodaties stonden vast, maar we hadden de keus om de route zelf te bepalen in ons eigen tempo. We moesten alleen van slaapplek naar slaapplek rijden. Een hele bijzondere reis. Vooral toen we in onze kleine auto door het Krugerpark reden en we voor het eerst in ons leven in het wild een olifant tegenkwamen. Een hele indrukwekkende ervaring. Zeker als je beseft dat we het dier pas laat zagen en er bijna voorbij gereden waren. Toen we later ook nog een neushoorn en buffels tegenkwamen, waren we helemaal gelukkig. De volgende dag zijn we vanuit een tentenkamp op safari gegaan en hadden we voor 8 uur al de gehele big 5 gespot. Iets wat niet heel vaak voorkomt zei onze privé-ranger. Privé omdat we de enige waren die deze tour hadden geboekt. Aan het eind van de dag hadden we de big 5 al 3 keer gezien. Een heleboel dieren en elke keer weer indrukwekkend als je ze voorbij ziet komen. Gewoon de weg overstekend. Dat waren mooie reiservaringen en juist die zullen me altijd bijblijven. Gelukkig hebben we de foto’s nog en kunnen we er nog vaak van genieten als we ze weer even doorkijken.

olifanten Zuid-AfrikaOlifanten zien in Zuid-Afrika was een hele indrukwekkende ervaring!

Wat is jouw mooiste reisfoto en waarom?

Oei, dat is een moeilijke. Ik heb de afgelopen 2 jaar alleen al een kleine 60.000 foto’s gemaakt en om er dan eentje uit te kiezen was een hele opgave. Daarom heb ik er eentje gekozen die ik recentelijk online heb gezet. Eentje gemaakt in het Castillo de Xativa. Een kasteel vlakbij Valencia. Een heel bijzonder kasteel. Er is veel van bewaard gebleven en dat is goed te zien op de foto. Het mooiste vind ik de bergen. De bergen? Ja, die ja. Die als een soort waas de achtergrond markeren. Rechts onderin is alles mooi groen en scherp. Dan zie je het kasteel en als je verder kijkt de bergen die de foto haast omlijsten. Ze vervagen en zorgen voor diepte. Hierdoor komt het kasteel nog beter tot zijn recht. Het is sprookjesachtig. Een hele leuke foto om te maken en ik ben er trots op dat hij zo goed gelukt is. Dit is één van die keren waarop ik het moment gewoon moest pakken. Voordat de zon achter de wolken zou verdwijnen en de schaduwen in de foto niet meer zichtbaar zouden zijn. Als ik iets langer had gewacht dan was de zon weg en was er een grote groep schoolkinderen op de foto te zien geweest. Het was het juiste moment en alles bij elkaar maakt deze foto voor mij een hele bijzondere foto.

Xativa ValenciaDeze foto van Castillo de Xativa bij Valencia is Nield z’n meest bijzondere

Dank je wel Niels, voor je leuke bijdrage aan deze “in the picture”.

Lijkt het jou ook leuk om eens “in the picture” te staan en heb je mooie reisfoto’s om te laten zien en tips voor andere reizigers? Plaats dan een reactie of stuur een berichtje!

Category: In the Picture

Tags:

Reageer!


16 comments

  1. Heel leuk om alle reacties terug te lezen. Ik ben er bijna verlegen van geworden. Gaaf om te lezen dat het zo gewaardeerd wordt. Bedankt voor de leuke kans om mijn verhaal op je website te vertellen.

  2. Grappig dat Niels de foto al in zijn hoofd voor zich ziet voordat hij hem maakt. Gebouwen kunnen ook een mysterieuze sfeer in een foto brengen vind ik. Toffe foto’s!

  3. Niels maakt inderdaad mooie foto’s! En best erg, maar ik dacht een hele tijd dat Niels Rob (ROBstar haha ;p) heette, ben eigenlijk wel benieuwd waar de naam voor staat!

    1. Dat denken veel mensen Jessica. 🙂 Niels schreef er ooit al eens over volgens mij en op zijn blog vind je bij de info ook een stukje over de naam: RoP staat voor Ruimtelijk ordening en Planologie, St voor Stedebouw en Ar voor Architectuur. r voor reizen. Samen vormen ze RoPStAr

  4. Wat een verhaal, wat een foto’s! Toevallig interviewde ik afgelopen week iemand die 10 dagen naar het Krugerpark in Zuid-Afrika was geweest. Haar verhalen klonken hetzelfde als van Niels. Snap direct dat dat een reiservaring is de je immer bijblijft.