Laura Vlaanderen

In the Picture: Laura

In the Picture: Laura

Geschatte leestijd: 5 minuten

In the Picture, een rubriek waarbij ik andere reizigers in de kijker zet. Zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Deze laatste keer heb ik Laura een aantal vragen voorgelegd, nadat ik haar al een paar keer op Instagram was tegengekomen en ik onder de indruk raakte van haar mooie foto’s. Wat ik niet wist is dat Laura ook blogt, voor haar werkgever dan wel, over reizen en fotografie. Laura is, net als wij, behoorlijk fan van Azië en Afrika, en net als ikzelf fotografeert ze heel graag mensen. Iedereen die weet dat ik altijd van die leuke Excel-bestandjes van elke mogelijke reis maak zal trouwens nóg een overeenkomst ontdekken. Lees maar gauw verder. 🙂

Wie ben je en wat voor reistype ben je?

Ik ben Laura Vlaanderen, 36 jaar en woon in Almere met vriend en hond. Ik heb een aantal grote passies; online marketing, schrijven, fotograferen en reizen. Deze heb ik – lucky me – weten te combineren in één topbaan. Ik werk voor het online reisbureau dé VakantieDiscounter als senior online content marketeer. Ik houd me de hele dag bezig met toffe bestemmingen en mooie hotels en ben o.a. eindverantwoordelijk voor de blog.

Zuid-AfrikaDat Laura houdt van reizen én fotograferen, in Zuid-Afrika bijvoorbeeld

Ik ben zeker geen basic reiziger; ik wil een vast dak boven mijn hoofd en ik moet een eigen badkamer hebben. Aan sterren hecht ik dan weer geen waarde, wel aan hygiëne, ligging en faciliteiten die voor mij belangrijk zijn. Welke dat zijn, dat is afhankelijk van het type reis. Ik ontdek bestemmingen daarnaast het liefst per auto, rondreizen op je gemak en eigen tempo. Bij steden ben ik fan van openbaar vervoer. Of nog liever; zo veel mogelijk te voet, want dan zie je het meest.

Ik hou van een goede voorbereiding en veel vakantie-voorpret, dus de meeste vakanties boek ik minimaal een paar maanden van tevoren. Omdat mijn vriend een jaarrooster heeft, weten we ook lang van tevoren wanneer we vakantie hebben.

Zuid-Afrika roadtripHet liefst ontdekt Laura bestemmingen tijdens een roadtrip

Hoe bereid je jezelf voor op een nieuwe reis?

Sinds ik bij dé VakantieDiscounter werk, boek ik pakketreizen daar. Als we willen rondreizen, kijk ik wat op dat moment voor ons het meest aantrekkelijk is. Vorig jaar maakten we een rondtrip in Toscane. We hebben toen enkel tickets gekocht, een auto gehuurd via het werk en losse hotels gereserveerd. Wel op zo’n manier dat we ze nog kort van tevoren konden annuleren en eventueel de route konden aanpassen. Helemaal op de bonnefooi zit niet in mijn aard, daar zou ik onrustig van worden. En laat dat nu net niet de bedoeling zijn van op reis gaan…

Als de reis helemaal geboekt is, ga ik los. Ik zoek op het web naar leuke bezienswaardigheden om te bezoeken, lees blogs over hotspots en scroll eindeloos door foto’s op Pinterest. Uiteindelijk verwerk ik dit allemaal in een reisgids die ik zelf ontwerp met InDesign. Die gaat mee op vakantie, digitaal. Het is veel werk, maar ik word er enorm vrolijk van. Én het is meteen research voor de artikelen die ik na de reis schrijf.

Ik ga ook regelmatig op (studie-)reis voor het werk. Dan moet ik dit alles loslaten; het programma wordt volledig geregeld en weet ik pas twee weken van tevoren. Een grote uitdaging voor iemand met mijn karakter.

Sevilla citytripOok de citytrip naar Sevilla bereidde Laura goed voor

Wat is jouw droombestemming om te fotograferen en waarom?

Jemig, dat is toch een vraag die je niet kan beantwoorden?!? Weet je hoe groot mijn wishlist – mede door het werk – wel niet is?

Ik zou graag het Noorderlicht in IJsland fotograferen, nog een keer wildlife spotten in Afrika en Isla Holbox in Mexico is zo kleurrijk dat ik alleen van het idee daar te fotograferen al blij word. En dit is dan zo even uit de losse pols. Als ik na ga denken, is er nog zoveel meer. Ik ben in elk geval voorlopig nog niet uitgereisd.

Welke onderwerpen fotografeer je het liefst en waarom?

Mijn liefde voor fotografie is een jaar of 10 geleden ontstaan; ik werkte toen bij een uitgever en ging veel op persreis. Er gingen reisfotografen mee en die leerden me wat ik eigenlijk allemaal uit mijn camera kon halen. Daarna ben ik mij verder gaan specialiseren en bleek ik een voorliefde voor mensen te hebben. Naast mijn baan heb ik dan ook nog een eenmanszaak in portretfotografie.

Niet verrassend dus dat je me blij maakt met Aziatische en Afrikaanse landen. Wat een fotogenieke mensen kan je daar vastleggen. Maar ik ben ook fan van op en top zomerse plaatjes en details. Gekleurde deuren, street art, vis op een grill, smalle straatjes… Als het maar vakantie uitstraalt. Op een positieve manier, want uiteindelijk wil ik reizigers inspireren om ook naar die bestemming te gaan.

Turkse Rivièra - portretLaura fotografeert graag mensen

Heb je tips voor anderen om ook zulke mooie foto’s te maken?

Veel reizen én oefenen! Ik heb korte cursussen gevolgd en ben vervolgens op eigen houtje een eigen stijl gaan ontwikkelen. Met vallen en opstaan en soms wat frustratie, maar de aanhouder wint.

Op reis probeer ik de drukte te vermijden en dat betekent vaak de wekker vroeg zetten. Maar daar krijg je wel wat voor terug… Daarnaast vind ik het zalig om – ongeacht mijn medereiziger – soms even alleen op pad te gaan en enkel met mijn fotografie bezig te zijn. Je hoeft dan geen rekening te houden met iemand die op je wacht en hebt meer rust om mooie shots te spotten.

Ik heb overigens ook fijne artikelen geschreven voor dé VakantieDiscounter met praktische tips over het fotograferen van silhouetten, het gebruik maken van de gulden snede, het vastleggen van locals en meer. Neem gerust een kijkje.

Dank je wel Laura voor je leuke bijdrage aan deze allerlaatste “in the picture”. Ik ben nog aan het nadenken over een nieuwe serie op mijn blog, daarover binnenkort meer!

Category: In the Picture

Tags:

Reageer!


12 comments

  1. Altijd leuk om de “in the picture” te lezen en zo meer over iemand te weten te komen. Jammer dat je ermee gestopt bent, maar kan me ook wel voorstellen na al die verhalen. Laura maakt ook echt prachtige foto’s trouwens! Altijd leuk om die te zien en haar tips te lezen.

    1. Ik had er een nieuwe rubriek bij, maar die loopt nog niet zo lekker qua bijdragen en ik heb het te druk om er echt veel “achteraan” te gaan.. binnenkort ga ik er maar weer eens werk van maken. 🙂

  2. Leuk om te lezen. Ik ken Laura en ik heb ook voor de Vakantiediscounter geschreven. Elmar, waar het vanuit ontstaan is, is een van de reissites die ik al het allerlangst ken. Al sinds eind jaren 90! Bijna 20 jaar geleden! Al heel lang geleden, toen social media nog niet bestonden (zei het oude wijf, haha), deelde ik al reisfoto’s op de website van Elmar.

  3. Leuk om Laura te leren kennen, wat een prachtige foto’s maakte ze:) Ik ben haar gelijk op insta gaan volgen. Jammer dat je stopt met de serie, ik ben benieuwd waar je nu mee komt 🙂 Vernieuwing is soms ook leuk

  4. Leuk om Laura te leren kennen. Wat maakt ze een mooie foto’s. Ik ben fan! Ik heb inderdaad ook wel eens een cursus gevolgd maar het echte fotograferen leer je door te oefenen oefenen en oefenen.

  5. Leuk om meer over Laura te weten te komen. Ze maakt prachtige foto’s en ik volg haar dan ook met veel plezier op Instagram. Heel herkenbaar wat Laura zegt over vroeg én alleen op pad gaan om te fotograferen. Jammer dat je stopt met deze serie, ik heb In the Picture altijd met veel plezier gelezen. Succes met het bedenken van een nieuwe serie.