Karlijn Travels

In the Picture: Karlijn

In the Picture: Karlijn

Geschatte leestijd: 4 minuten

In the Picture, een rubriek waarbij ik andere reizigers in de kijker zet. Zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Dit keer staat een reiziger en fotograaf “In the Picture” die de afgelopen paar jaar heel wat van de wereld heeft gezien. De avontuurlijke en nieuwsgierige Karlijn ging maar liefst 2 keer voor 8 maanden op reis en ook na thuiskomst gaat ze regelmatig weer op pad. Ze is gek van fotografie en in haar prachtige foto’s valt meteen op dat ze, net als ik. van kleur houdt. Lees gauw verder en maak kennis met Karlijn.

Wie ben je en wat voor reistype ben je?
Ik ben Karlijn Meulman (36) en schrijf over mijn reizen op karlijntravels.com. Sinds mijn eerste verre reis, naar Australië en Nieuw-Zeeland in 2002, ben ik verslaafd aan reizen. Ik ben zo vaak mogelijk weg en vorig jaar maakte ik samen met mijn vriend onze tweede wereldreis van acht maanden. Ik reis vrijwel altijd samen met mijn vriend en de manier waarop we reizen verschilt qua bestemming. Soms is dat heel basic, zoals in Tajikistan, maar meestal proberen we ook een beetje luxe in te bouwen. Het liefst maken we actieve rondreizen, met een mix van steden, natuur en cultuur. We huren het liefst een auto, want zelf rijden blijft voor ons de meest relaxte manier van reizen.

KirgiziëKarlijn maakt graag actieve rondreizen, zoals door Kirgizië

Wat is jouw droombestemming om te fotograferen en waarom?
Fotograferen op reis is voor mij heel belangrijk, zonder camera kan ik niet. De meest fotogenieke bestemmingen die ik ooit bezocht waren Marokko, Cuba, Myanmar, India en Tibet, maar er staat nog steeds veel moois op mijn verlanglijstje. Ik zou bijvoorbeeld graag terug willen naar West-Amerika om daar de nationale parken te fotograferen. Zoveel natuurschoon, zoveel variatie: een droom voor elke fotograaf. Ik was daar in 2004 met een analoge camera en ik wil die foto’s ook digitaal maken. En dan veel beter! Antarctica en South Georgia staan ook hoog op mijn verlanglijst, ik zou heel graag al die ijsbergen en de keizerspinguïns willen vastleggen.

Welke onderwerpen fotografeer je het liefst en waarom? Hoe ga je te werk bij het maken van die foto’s?
Ik kan niet kiezen voor één onderwerp, ik vind het allemaal leuk. Mensen fotograferen blijft een uitdaging en ik ben dan ook extra blij als het lukt om een mooi portret te maken. Ik vraag altijd vooraf toestemming, maar daar moet ik wel eerst even een drempel voor over. Landschappen vind ik ook fijn om te fotograferen, vooral bij een blauwe lucht met kleine witte wolkjes. Ik gebruik graag een polarisatiefilter, die zorgt voor hele intense kleuren.

Kleurrijke foto’s
Van het fotograferen van steden houd ik ook, vanwege de enorme variatie. Markten, architectuur, mooie geveltjes, tempels…heerlijk om door een stad te zwerven en te proberen de sfeer te vangen op de foto. Ik ben dol op mijn ultragroothoeklens en die gebruik ik in steden veel. Verder probeer ik het mooiste ochtend- en avondlicht te benutten en bezoek ik markten het liefst op een druk tijdstip. Hoe meer actie, hoe minder er op je gelet wordt als fotograaf. Verder ga ik altijd op zoek naar kleur, ik ben gek op kleurrijke foto’s!

HavanaIn Cuba kom je veel kleur tegen op straat, zoals hier in Havana

Welke reiservaring zal je altijd bijblijven?
Vorig jaar reisden we in vier maanden overland van Istanbul naar Beijing en dat was één van de meest bijzondere reizen die we ooit maakten. Het is sowieso al een bijzonder gevoel om zo lang van huis te zijn en deze route leidde langs de meest fantastische plekken. Enorme steden zoals Istanbul, Teheran en Beijing, de oude culturen van Iran en Oezbekistan, de woeste natuur van Tajikistan, de gekte in China…ongelofelijk mooi.

Wat is jouw mooiste reisfoto en waarom?
Dat is een hele moeilijke vraag! Ik heb in Tibet hele mooie foto’s gemaakt van landschappen en in Cuba vond ik het straatbeeld schitterend om te fotograferen. Maar één van mijn meest dierbare reisfoto’s is die van het ‘meloenenmannetje’ in Myanmar. Ik vind het jongetje zelf heel aandoenlijk en de achtergrondonscherpte en de kleuren van foto vind ik ook mooi. En als ik deze foto zie, denk ik terug aan zijn trotse ouders, die het geweldig vonden dat ik hun zoontje wilde fotograferen. Deze foto is voor mij een symbool van onze reis door Myanmar, één van de mooiste reizen die we ooit maakten.

Mooiste foto Karlijn

Dit is één van Karlijns dierbaarste reisfoto’s: een aandoenlijk mannetje in Myanmar

Dank je wel Karlijn voor je leuke bijdrage aan deze “in the picture”. Lijkt het jou ook leuk om eens “in the picture” te staan en heb je mooie reisfoto’s om te laten zien en tips voor andere reizigers? Plaats dan een reactie of stuur een berichtje!

Category: In the Picture

Tags:

Reageer!


5 comments

  1. Hele mooie lievelingsfoto, Karlijn! Je hebt ondertussen al heel wat op je reispalmares, ik bekijk zo even je blog! 🙂
    Ik heb ook een paar van die plaatsen waar ik graag eens naar terug wil omwille van het betere fotomateriaal. 😉

  2. Wow, Karlijn wat heb je veel gezien en beleefd. Wel jaloersmakend hoor 😉 heel gaaf! Ik ben benieuwd naar je volgende avontuur. Ik zie in ieder geval veel reisinspiratie!

  3. Ik ben ook echt gek op de kleuren in andere steden en om die dan vast te leggen, heerlijk! Wat een enorm schattige foto van het “meloenmannetje”, overigens alle foto’s zijn prachtig. Ik ga eens kijken naar zo’n polarisatiefilter, ben daar wel benieuwd naar. Leuk artikel!

    1. Let er bij de aanschaf van een polarisatiefilter op dat je een dunne neemt voor de mooiste foto’s. Dat zijn wel de duurdere, maar is zeker de moeite van het extra geld waard!