Jessica fotograferen Amerika

In the Picture: Jessica

Geschatte leestijd: 5 minuten

In the Picture, een rubriek waarbij ik andere reizigers in de kijker zet. Zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Vandaag is het de beurt aan Jessica, die al heel wat van de wereld gezien heeft en nooit thuis komt zonder mooie foto’s van alles wat onderweg haar interesse weet te wekken. Haar reisblog staat vol gave ervaringsverhalen en tips over reizen. Ook deelt ze veel fijne foto’s en filmpjes van de landen die ze bezoekt. Jessica reist, net als wij, het liefst naar plekken die (nog) geen massatoerisme kennen en haar blog is daarom een fijne inspiratiebron die ik geregeld bezoek.

Wie ben je en wat voor reistype ben je?
Mijn naam is Jessica en ik ben 24 lentes jong. Geboren en getogen in Brabant, maar ik noemde mezelf van kleins af aan al een wereldburger. Ik ben afgestudeerd als multimediaal journalist (beeld en teksten) en werk inmiddels zo’n twee jaar als freelancer. Daarnaast heb ik een eigen reiswebsite, Corners of the World. Doordat ik het merendeel van mijn werk op mijn laptop kan doen kan ik eigenlijk werken waar ik maar wil, overal ter wereld. Althans: zo lang er maar internet is. Hierdoor ben ik vaak alleen op pad. Hoewel ik de nodige ervaring heb als solo-reiziger vind ik het onwijs leuk om met vrienden op pad te gaan of bezoek te krijgen in het buitenland van mijn familie! Maar aangezien mijn zusje ook verslaafd is aan fotografie is zij denk ik mijn favoriete reismaatje.

Cuba lokale bevolkingJessica is voor haal werk niet plaatsgebonden, zo was ze onlangs in het mooie Cuba

Ik denk dat ik het beste val onder de categorie avontuurlijke budget-backpacker. Al vind ik het niet erg om zo nu en dan geld uit te geven aan toffe ervaringen of bijzondere accommodaties. Ik blijf liever wat langer op één plek om ook de lokale mensen te leren kennen dan dat ik langs alle hoogtepunten van een land race. Hoewel ik op reis vaak achter mijn laptop zit om te werken vind ik het heerlijk om in mijn vrije tijd de omgeving te verkennen: je maakt mij ultiem blij met mooie watervallen, prachtige koraalriffen en fijne golven om te surfen.

Welke reiservaring zal je altijd bijblijven?
Colombia is een van mijn favoriete landen. Niet alleen door de prachtige en diverse natuur, maar ook door de mensen. Ze zijn zo oprecht, lief en geïnteresseerd in reizigers die naar hun mooie land komen. Het land heeft bovendien veel off the beaten path bestemmingen, zoals Desierto de Tatacoa. Bij zonsondergang was de temperatuur eindelijk aangenaam en besloot ik een wandeling te maken langs de bijzondere rotsformaties. Een lokale jongen vroeg of hij mee mocht wandelen. Ik was eerst wat achterdochtig, want door mijn gebrekkige Spaans kon ik niet precies achter zijn intenties komen. Wie weet leidt hij me naar een afgelegen plek en berooft of vermoordt hij mij. Hoe meer je reist, hoe achterdochtiger je lijkt te worden. Gelukkig was het tijdens het wandelen heel gezellig en hij vertelde me allerlei interessante dingen over de flora en fauna van het gebied. Hij vond op de meest vreemde plekken dieren en leerde me hoe je de vruchten van een cactus kunt plukken. Na de wandeling genoten we van een prachtige zonsondergang en ik vertelde hoe mooi zijn thuisland was. Hij vroeg me waarom ik op het begin zo schuchter was en ik legde hem uit dat mensen soms slechte bedoelingen hebben als ze reizigers tegenkomen. De jongen schrok oprecht en legde uit dat hij alleen zijn thuis wilde laten zien, omdat hij daar zo trots op was. Ik schaamde me toen best voor mijn achterdochtige houding bij onze ontmoeting. Maar het zegt ook veel over de Colombianen: ze zijn nog niet ‘verpest’ door het toerisme en daarom zul je juist veel van dit soort mooie momenten beleven.

Tatacoa woestijn CubaIn Cuba vindt Jessica prachtige off the beaten path bestemmingen zoals de Desierto de Tatacoa

Wat is jouw droombestemming om te fotograferen en waarom?
Ieder land heeft zijn charme en als fotograaf weet je het mooie van een plek op te speuren en vast te leggen. Ik vond Cuba een geweldig land om te fotograferen (en te filmen), want de ene straathoek is nog fotogenieker dan de andere en de mensen zijn over het algemeen heel enthousiast. Een land dat nog hoog op mijn bucket list staat is Marokko, dus wie weet vertrek ik daar binnenkort naartoe..

Wat is jouw mooiste reisfoto en waarom?
Heel lastig om te kiezen! Ik houd namelijk van verschillende takken van fotografie. De ene dag vind ik het fijner om de natuur in te trekken en uren te zoeken naar dieren, maar de dag erop kan ik net zo goed over een markt rondstruinen om portretten van de lokale bevolking te maken. Mijn lievelingsfoto van dit moment, een zonsondergang in Port Antonio op Jamaica, is gek genoeg een foto die ik met mijn telefoon heb genomen. Geen moeilijke instellingen of lange sluitertijden, maar gewoon op het juiste moment op de juiste plek zijn. Ik vind foto’s van silhouetten sowieso geweldig, maar deze foto lijkt haast geschilderd. Het herinnert me aan een prachtig moment. Bovendien is deze foto voor mij het bewijs dat je geen dure systeemcamera hoeft te hebben om mooie momenten vast te leggen op reis.

Port Antonio JamaicaDeze gave zonsondergang in Port Antonio, Jamaica fotografeerde Jessica gewoon met haar telefoon

Heb je tips voor anderen om ook zulke mooie foto’s te maken?
Mijn beste tip wat betreft het fotograferen van mensen is dat je het beste even een praatje kunt maken met degene die je vast wilt leggen. Het voelt iets minder geniepig, iets minder paparazzi. De gunfactor om een foto te mogen maken is na een kort gesprek vaak al een stuk hoger en de meeste mensen vinden het juist ontzettend leuk om zichzelf terug te zien. Voor veel mensen is het een van de weinige kansen om zichzelf te vereeuwigen. Extra leuk is als je de foto op de een of andere manier kunt opsturen (via e-mail, per post of misschien zelfs met een polaroid camera).

Dank je wel Jessica voor je leuke bijdrage aan deze “in the picture”. Lijkt het jou ook leuk om eens “in the picture” te staan en heb je mooie reisfoto’s om te laten zien en tips voor andere reizigers? Plaats dan een reactie of stuur een berichtje!

Category: In the Picture

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


8 comments

  1. Hartstikke leuk om te lezen! Ik ga ook snel aan de slag met je mailtje, hoor :). Gaaf als je je werk kan combineren met reizen. Wat dat betreft wordt dat tegenwoordig stukken makkelijker gemaakt. Als ik kijk hoe ik begon met backpacken, had je nog niet echt internet tot je eigen beschikking. Dus combineren met je werk, was andere koek. Toen was het nog ouderwets inlezen en je kon weinig ervaring delen. Het is gewoon geweldig dat je nu door het internet gewoon makkelijker op pad kan en het kan combineren met dingen.

    Cuba heb ik nog niet bezocht, maar kan me heel goed voorstellen dat het een schitterend land is om te fotograferen. En de Horse Shoe Bend (want dat is het toch, waar Jessica op de foto staat) vond ik ook zo schitterend om vast te leggen. Moeilijke opgave om maar een paar foto’s te mogen kiezen voor dit interview!

  2. Ik ben altijd gek op reisinterviews lezen! En vind het tof dat Jessica al zoveel heeft bereikt en gewoon bekijkt waar ze gaat “werken”. En fijn ook als je iemand in je omgeving hebt die begrijpt en ook geduld toont voor het maken van foto’s, schrijven van artikelen en het bewerken van video’s! Niet elke reiziger heeft daar zin in! Dus als je zo’n reismaatje hebt gevonden is dat wel erg fijn.

  3. Ik ken de Jessica nog niet; maar wat een leuke ontmoeting. Avontuurlijk en stoer springen vooral in mijn hoofd als ik lees wat je al gezien en gedaan hebt op deze wereldbol. Hoe gaaf is dat, als journalist en digital nomad de wereld ervaren en ontdekken.