Jenny Smit in Syrië

In the picture: Jenny

In the picture: Jenny

Geschatte leestijd: 5 minuten

In the Picture, een rubriek waarbij ik andere reizigers in de kijker zet. Zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Dit keer kun je in “In the Picture” kennismaken met Jenny. Ik ken haar al jaren, nog uit de tijd dat bloggen niet bestond, maar sommige reizigers wel hun reisverhalen en foto’s deelden op een gewone website. Omdat Jenny, net als ik, graag naar minder toeristische plekken afreist volgde ik ook toen haar belevenissen al regelmatig. Op haar huidige blog geniet ik enorm van haar mooie foto’s en handige fotografietips. Een paar maanden terug ontmoetten we elkaar in Valencia en vandaag kun jij ook nader kennismaken met Jenny.

Wie ben je en wat voor reistype ben je?

Ik ben Jenny, reiziger, fotograaf, duiker en juf. Ik ben 37 jaar oud en woon met mijn vriend en twee woestijnratjes in een klein geel huisje in Utrecht.

Op www.ikreis.net deel ik mijn reizen, tips voor fotograferen en leuke manieren om op reis de locals te ontmoeten. Mijn site is vrij divers, net als ik. Ik ben eigenwijs en volg de massa niet. Soms kies ik voor een korte stedentrip in Europa, soms voor een rondreis naar onbekende plekjes in bijvoorbeeld Oezbekistan of Indonesië. Meestal reis ik met het OV, dit is goedkoop en voor mij de ideale manier om een land en de lokale bevolking te leren kennen! Terwijl ik dit typ zit ik in de trein van Berlijn naar huis.

Jenny Smit Iran ShirazDeze foto, die Jenny maakte in Shiraz, Iran stond vorige maand op de cover van TravelPro, het vakblad voor de reisbranche

Ik vind vrijheid tijdens reizen erg belangrijk. Ik kies daarom niet vaak voor groepsreizen, ik reis veel liever zelfstandig zodat ik mijn eigen weg kan gaan. Vanwege mijn werk in het onderwijs kan ik vaak op reis. Ik probeer ook tussen de vakantie door dichterbij huis op pad te gaan. Soms met mijn vriend, maar soms reis ik ook met anderen of alleen.

Misschien klinkt het raar, maar ik vind het heerlijk om af en toe in mijn eentje weg te gaan. Alleen reizen is voor mij dé manier om mijn hoofd echt leeg te maken. Komende zomer ga ik in mijn uppie naar Seoel.

Wat zit er allemaal in je cameratas?

In mijn cameratas zit een Canon70D en het nodige glaswerk. De precieze inhoud verschilt een beetje van reis tot reis, afhankelijk van wat ik verwacht te zien.
Mijn trouwe 15-85mm lens gaat altijd mee en daarnaast neem ik ook vaak een 50mm prime lens mee. Licht en lichtgevoelig. En essentieel voor het zogenaamde 3×50-project waar ik in 2016 voor de derde keer aan deelneem.

Jenny Smit Argentinië zoutvlakteOok bijzondere landschappen fotografeert Jenny graag

Wat is je droombestemming?

Mijn droombestemmingen om te fotograferen zijn veelzijdige bestemmingen. Indonesië vind ik bijvoorbeeld heerlijk vanwege de lieve mensen, bijzondere landschappen, wildlife als wilde orang-oetans en het kleurrijke onderwaterleven. Ik ben al meer dan tien keer in Indonesië geweest en elke keer probeer ik een nieuw stukje van het land te ontdekken. Sinds kort film ik, maar in Indonesië heb ik nog (bijna) niet gefilmd. Ik hoop daar deze zomer verandering in te kunnen brengen.

Ook steden als Berlijn vind ik heerlijk vanwege de moderne architectuur, street art en verlaten gebouwen. Dat laatst hebben we in Nederland (te) weinig.

Welke reiservaring zal je altijd bijblijven?

De reiservaring die me het meest zal bijblijven zijn de ontmoetingen met mensen. Mensen maken het land en ik ben op reis dan ook meestal wel in voor een gezellig praatje.

Ik voel me thuis op Bali omdat ik keer op keer gastvrij word ontvangen door mijn familie daar. Zij laten me alle luxe in Nederland vergeten, bij hen kan ik prima zonder warm stromend water en zonder echte douche of internet. We zijn geen bloedverwanten, maar toch zie ik het gezin waar ik ooit in huis woonde echt als familie.

Jenny Smit BaliBali is Jenny’s tweede thuis

Heb je tips voor anderen om ook zulke mooie foto’s te maken?

Mijn belangrijkste tip voor goede foto’s: ken je eigen beperking en die van je camera. Zorg dat je weet waar de knoppen zitten en waarvoor ze dienen. Zorg dat je je camera zonder nadenken kan bedienen. Niets is zo vervelend als een mooi moment laten schieten omdat je het diafragma van de camera verkeerd hebt staan. Probeer niet wéér dezelfde foto te maken, maar kies eens voor een origineel standpunt.

Wanneer je de camera van de automatische stand af durft te halen bereik je meer.

Een goede camera maakt jou nog geen goede fotograaf. Toch zijn er dingen die je met een goedkope compactcamera minder mooi kan weergeven dan met een dure spiegelreflex, denk bijvoorbeeld aan een sfeervolle foto van een mooi verlicht plein aan het begin van de avond. Toch hebben kleine camera’s ook voordelen: wanneer je een foto maakt met je telefoon is vaak het hele beeld scherp, terwijl je daar met een spiegelreflex (met een kleine scherptediepte) meer moeite voor moet doen.

Elke maand geef ik tips voor betere foto’s op ikreis.net. Zo leg ik bijvoorbeeld uit wat de voor- en nadelen zijn van een bepaalde soort camera’s op reis. Deze tips zijn handig voor iedereen die meer wil weten over reisfotografie.

Dank je wel Jenny voor je leuke bijdrage aan deze vijfde “in the picture”. Lijkt het jou ook leuk om eens “in the picture” te staan en heb je mooie reisfoto’s om te laten zien en tips voor andere reizigers? Plaats dan een reactie of stuur een berichtje!

Category: In the Picture

Tags:

Reageer!


3 comments

  1. Leuk om Jenny hier ook een keer tegen te komen. Ik volg haar al een tijdje op haar eigen website. Dat ze op plekken komt die de meeste mensen links laten liggen spreek me enorm aan. Ze inspireert 😉 Door haar is mijn bucketlist aanzienlijk gegroeid. Leuk om te volgen en de foto’s zijn prachtig. Hierboven ook weer. Leuk om daarnaast een keer wat meer achtergrond te lezen. Leer je Jenny toch weer een stukje beter kennen.

  2. WE weten alles van hoe moet fotograferen. Wat heb je schitterend mooi foto’s gemaakt. Reizen is ook mooi. Ik hou alleen lopen en bekijken. Ik ben helemaal geen strandmens. Bali is echt schitterend land. Ik heb klein compact camera. F…. heeft andere soort camera. Wij zijn tevreden over deze camera. Leuke tips van jou.