stedentrip Leiden met kinderen

Stedentrip Leiden met kinderen – zeker doen

leestijd: 7 minuten

Leiden is de perfecte keus als je een stedentrip met kinderen in eigen land wilt doen. Deze stad is niet alleen compact genoeg om met kinderen te belopen, er zijn ook nog eens ongelooflijk veel musea, die bijna allemaal geweldig leuk zijn om met kinderen te bezoeken. In tegenstelling tot de grotere steden in ons land, hoef je in Leiden geen ogen aan alle kanten te hebben om je kids in de gaten te houden. Zoals onze oudste opmerkt: “meestal vind ik het echt veel te druk in een stad, maar hier is ’t echt relaxt hè?!” Wij bezoeken Leiden voor het eerst in een vrij zonnig, eerste weekend van oktober, maar zijn nog lang niet uitgekeken. Over een paar weken gaan we terug, om onze stedentrip Leiden af te maken. Dit blog gaat dus nog verder aangevuld worden, maar de eerste leuke activiteiten in Leiden met kinderen deel ik alvast met je.

Wandelen tijdens je stedentrip Leiden met kinderen

Ondanks dat wandelen de laatste tijd meestal geen hoge punten scoort bij onze kinderen, is een wandeling door Leiden zeker geen straf. Er is zoveel te zien onderweg, dat ook de kids zich niet hoeven vervelen. Wie een beetje oplet vindt heel veel mooie gevelstenen, die laten zien waar het betreffende pand vroeger voor gebruikt werd. Ook het symbool van Leiden, twee gekruiste sleutels, zijn op veel plekken terug te vinden. Een mooie uitdaging dus, wie de meeste vindt! Tijdens de zomermaanden zijn er overal gezellige terrasjes en vooral in het weekend worden de waterwegen van Leiden druk bevaren met boten in allerlei maten. Wil je zeker zijn dat je geen bijzondere plekjes mist, ga dan naar de VVV, om een wandelroute op te halen. Je kunt er ook terecht voor een gratis stadsplattegrond.

wandeling Leiden met kinderenGenoeg te zien tijdens een wandeling door Leiden met kinderen

Een wandeling die wij tijdens ons volgende bezoek aan Leiden willen doen is “Paardenpies, pastinaak en penselen, met Rembrandt door Leiden”. Tijdens onze verkenning van museum De Lakenhal hebben de meiden kennis gemaakt met Rembrandt en de Lakenindustrie en ze willen er graag meer van weten.

Naturalis, hét museum in Leiden met kinderen

Het nieuwe gebouw van Naturalis is open en zonder twijfel is dit hét museum dat je in Leiden met kinderen moet bezoeken. Naturalis heeft een hoog “wauw-gehalte”, hoewel wij het afgelopen jaar enorm verwend zijn op het gebied van natuurhistorische musea in steden als Wenen en Parijs. Toch kijken ook wij hier onze ogen uit. De route door het moderne gebouw gaat langs 7 zalen, met thema’s als de ijstijd, de dinosauriërs, de eerste mens en de dood. Die laatste zaal was voor onze meiden een beetje te donker en deprimerend, dus die hebben we gauw verlaten.

Wat Naturalis vóór heeft op grotere musea, zoals die in Wenen en Parijs, is dat er genoeg te beleven valt op interactief gebied. Zo kunnen kinderen van alle lengtes, op eigen hoogte, door een speciale kijker de IJstijd in kijken, maar ook mogen ze met echte botten en tanden op zoek naar de dieren waar ze bij horen.

Naturalis met kinderenNaturalis is een interessant en interactief museum voor kinderen

Naturalis was onze eerste stop in Leiden en daarom besloten we onze auto daar voor de dag geparkeerd te laten staan. Zo sta je redelijk dicht bij het centrum, voor een vast bedrag van €7,50. Er is een beperkte capaciteit, dus kom vroeg, als je ook hier wilt parkeren.

Molenmuseum De Valk

Het volgende museum dat we bezocht hebben in Leiden is op ongeveer een kwartiertje wandelen van Naturalis. Molen De Valk is een opvallende verschijning en al op afstand zichtbaar, doordat de molen zo hoog is. Eenmaal binnen leren we dat dit komt doordat er steeds meer huizen in de omgeving gebouwd werden en er daarom te weinig wind gevangen zou worden als de molen lager zou zijn. Deze zogenaamde stellingmolen is daarom wel 29 meter hoog en werd bewoond door twee molenaarsgezinnen. De complete inrichting in het woongedeelte is nog altijd te zien, wat het voor kinderen heel echt maakt.

Molenmuseum de Valk LeidenMolenmuseum De Valk is een duik in de geschiedenis

Op de verschillende verdiepingen boven het woongedeelte wordt uitgelegd hoe de molen werkte en er leer je meer over de verschillende typen molens in Nederland. Door de vele smalle en erg steile trappen is de molen minder geschikt voor een bezoek met heel jonge kinderen.

Rijksmuseum van Oudheden

Hoe gaaf, om een heuse Egyptische tempel in het echt te zien en er zelfs binnenin te kunnen kijken. In het Rijksmuseum voor Oudheden kan het. Sterker nog, er is driemaal daags zelfs een hele coole lichtshow op deze tempel. Zo komt de geschiedenis echt tot leven. Ook de speurtocht “Help, de Farao is zijn spullen kwijt.” Zorgt daar zeker voor. Met hun boekje met stickers gaan de kinderen op zoek naar verschillende voorwerpen in de Egyptische afdeling, waar ze dan opdrachten moeten doen. Is de opdracht gelukt? Dan mogen ze de Farao zijn spullen stukje bij beetje, met de stickers, teruggeven.

Rijksmuseum van Oudheden Leiden met kinderenMummies kijken in het Rijksmuseum van Oudheden

Hoogtepunt van de Egyptische afdeling zijn voor de meeste kinderen waarschijnlijk de mummies. Met een speciaal touchscreen kunnen ze zelfs de binnenkant van de krokodillenmummie en de mummie van een kleine jongen bekijken. Reuze interessant natuurlijk. We zijn in totaal ongeveer een uur met de speurtocht bezig geweest en daarna hebben we nog een snelle blik bij de andere vaste tentoonstellingen geworpen. De aandacht van onze meiden was toen op, maar met oudere kinderen kun je jezelf hier echt wel een paar uurtjes vermaken. Ook voor die oudere kinderen zijn er speciale speurtochten en (bij sommige tijdelijke tentoonstellingen) audioguides beschikbaar.

Dé verrassing qua musea in Leiden met kinderen

Tegen het eind van de dag, als we eigenlijk al richting de auto lopen, om op huis aan te gaan, passeren we museum De Lakenhal. Als één van de kinderen hoge nood blijkt te hebben lopen we er gauw naar binnen, eigenlijk voor een sanitaire stop. Op de binnenplaats, voor de ingang wordt onze nieuwsgierigheid al gewekt door de vele details aan het gebouw. Een korte blik naar binnen bij het museum zelf laat een mooi gerenoveerd gebouw zien en ik besluit even te vragen bij de kassa of het museum geschikt is voor kinderen. Bij een bevestigend antwoord besluiten we onze Museumkaart te gebruiken om toch nog gauw een indruk te krijgen van het museum. Een lieve dame achter de balie stopt ons een speurtocht in de handen en vertelt de kinderen dat ze moeten opletten of ze lades zien met een gouden teken erop. Meteen in de eerste zaal vinden ze er al één en nog geen tien tellen later staan ze voor het bekende drieluik, “Het laatste oordeel” van Lucas van Leyden, te zoeken naar de monsters van de hel.

Museum de Lakenhal kinder speurtochtOok museum de Lakenhal heeft een leuke kinder speurtocht

Tijdens de resterende 30 minuten in het museum zien we niet alleen werken van beroemde meesters als Rembrandt zelf en Jan Steen, maar leren we ook nog eens precies hoe de Leidse Lakenstof gemaakt werd. Een deel van dat proces is het met blote voeten masseren van de stof in een grote ton met urine. Dat laatste natuurlijk tot grote hilariteit van de beide dames. Wat mij betreft is museum De Lakenhal dé verrassing tijdens een stedentrip Leiden met kinderen. Sla het museum zeker niet over, zoals wij in eerste instantie van plan waren.

CORPUS reis door de mens – voor oudere kinderen

In een klein uur kunnen kinderen vanaf 8 jaar een reis door de mens maken in museum CORPUS. Bij de knie ga je het levensgrote lichaam in en bij de hersenen kom je er uiteindelijk weer uit. Onderweg leer je hoe je lichaam eruit ziet, hoe het werkt en hoe je het gezond moet houden. Vervolgens kun je nog meer ontdekken en ervaren, in een interactief deel van het museum met spelletjes en tests. Helaas zijn onze meiden op dit moment nog te jong, want het lijkt ze waanzinnig interessant, maar het geeft ons meteen een reden om over een paar jaar nog eens terug te gaan naar Leiden met ze.

Sla de markt van Leiden niet over

Elke woensdag en zaterdag is er markt in Leiden, op de kades van de Botermarkt, Vismarkt, Aalmarkt en Nieuwe Rijn. Dit is een bijzonder fotogeniek stukje Leiden, maar tijdens de markt ook best druk. Houd je kinderen hier dus goed in het oog. Ben je ze toch even kwijt? Grote kans dat ze de enorme snoepkraam ontdekt hebben, of de puzzel- en spellenkraam.

de markt van LeidenAlleen al vanwege de schilderachtige omgeving mag je de markt niet overslaan

Stoomtrein Katwijk – Leiden

Met onze kinderen maakten we al verschillende ritjes met de stoomtrein. Ze reden we met de museumstoomtram van Hoorn naar Medemblik en ook de route van de Veluwse Stoomtrein legden we al eens af. In Roemenië zijn we afgelopen zomer nog een hele dag met de stoomtrein in Maramures op pad geweest. Voor ons zal de Stoomtrein tussen Katwijk – Leiden dus weinig nieuws meer te bieden hebben, maar voor kinderen die nog nooit een ritje maakten is dit absoluut een leuke toevoeging aan jullie stedentrip. Je vindt het museumstationnetje net buiten Leiden, aan het Valkenburgse Meer. Na een kijkje op het station, waar je meer dan 100 jaar oude locomotieven kunt zien, ga je zelf in 30 minuten mee naar de andere kant van het meer. Aansluitend kun je nog overstappen op een open dieseltrein, die je meeneemt naar het museumdepot.

Binnenkort meer over een stedentrip Leiden met kinderen

Tot zover onze ontdekkingen in Leiden met kinderen. Zoals gezegd gaan we over een paar weken terug om meer te ontdekken. Daarna zal dit blog zeker worden aangevuld. Ik kreeg al de tip om dan te parkeren aan de Haagweg, waar 750 plaatsen zijn en je voor €12,50 de hele dag kunt staan. Met een gratis shuttlebus wordt je dan naar het centrum gebracht. Mijn tip voor nu: zorg dat je genoeg dagen inplant voor je stedentrip Leiden, want er is genoeg te beleven voor minimaal 3 dagen.

Category: KidsNederlandStedentrips

Tags:

Reageer!


6 comments

  1. Wat een leuk stukje. Ik woon zelf in de buurt van Leiden en ga regelmatig op de fiets naar Leiden en wandel door de binnenstad. Je ontdekt steeds weer iets nieuws. En er worden regelmatig hele leuke evenementen georganiseerd. Wat mij betreft is Leiden de mooiste stad van Nederland. En zoals ook in het verhaaltje staat: alles is te belopen. Moet je ook eens doen: rondvaart maken door de grachten of een van de leuke stadswandelingen maken.

  2. Wat leuk! Ik woon in Leiden. Ik denk dat je al een heleboel goede tips te pakken hebt. Op een zonnige dag is varen met de Leidse Rederij ook onwijs leuk. En je kunt eventueel ook parkeren aan de Haagweg, dan brengen ze je met een shuttlebusje gratis naar de stad. Ik weet alleen niet hoeveel je dan kwijt bent. Ik ben zelf nog niet in het nieuwe Naturalis geweest, maar het ziet er prachtig uit!

  3. Leuk zeg. Ik ben vorig jaar met vriendinnen in Leiden geweest en vond het een leuke en sfeervolle stad. Leuk om te lezen dat er ook genoeg met kinderen te doen is.