Ruhrgebied industrieel erfgoed

Ruhrgebied – Industrieel erfgoed om van te smullen

leestijd: 3 minuten

Het Ruhrgebied heeft de laatste jaren een steeds grotere aantrekkingskracht op mij gekregen, niet in de laatste plaats vanwege haar fantastische industriële erfgoed. Wij hebben het geluk om op slechts net iets meer dan een uur afstand van het Ruhrgebied te wonen en toch is het blijkbaar nodig om een bezoek aan deze regio daadwerkelijk te plannen. Anders komt ’t er gewoonweg niet van. Door een willekeurig weekend in september te blokken kwamen we er anderhalf jaar geleden voor het eerst. Sinds toen wil ik terug voor meer. Ik heb zelfs al een gedetailleerd plan van wat ik dan allemaal wil zien, in één van mijn beroemde excel-bestandjes. 🙂

Eerste bezoek Ruhrgebied – Landschaftspark Duisburg

Nadat ik op die willekeurige zaterdag in september gewoon “Landschaftspark Duisburg-Nord” geschreven had, kwam de datum gestaag dichterbij. Toen het eenmaal zover was, bleek het ook nog eens heerlijk weer te zijn en met een picknicktas vol lekkers, een volle camerabatterij en een leeg geheugenkaartje paraat vertrokken we richting Ruhrgebied. Het bleek nog beter dan ik had verwacht. Als fotograaf smul ik altijd van verlaten, roestige oude gebouwen en machines en laat het Landschaftspark daar nou net vol mee staan. De camera maakt dus overuren. De combinatie tussen het industrieel erfgoed en de oprukkende natuur is wat dit park extra de moeite van het fotograferen maakt, net als een beklimming van hoogoven nummer 5. De lijnen van de stalen constructie en het magnifieke uitzicht zijn geweldig. Uiteindelijk blijven we, vanwege de leeftijd van onze kids, niet tot de avond. Dat had ik graag gedaan, omdat de verlichting de gebouwen dan een extra dimensie geeft. Dat zal moeten wachten tot de volgende keer.

lijnen en natuur in industrieel erfgoed landschaftspark Duisburg-NordDe combinatie tussen industrieel erfgoed en oprukkende natuur

Heb je niet zoveel met fotograferen? In het Landschaftspark kan je ook duiken, klimmen, fietsen, picknicken of een hapje eten of een drankje doen in één van de horecagelegenheden. Afhankelijk van je keuzes kan je jezelf hier een dagdeel of zelfs een hele dag prima vermaken.

Meer industrieel erfgoed tijdens ons nieuwe bezoek

Onze eerste kennismaking met het industrieel erfgoed van het Ruhrgebied smaakte zeker naar meer. Toch zijn we sinds die ene dag Landschaftspark niet meer die kant op geweest. Reden temeer dus om weer een kruisje in de agenda te zetten en een nieuw tripje die kant op te maken. Dit keer zou ik graag Zeche Zollverein willen zien, het hoogtepunt van de Industiekultur, en daarnaast juist de natuur ontdekken, die dit gebied tegenwoordig weer steeds meer terug wint. Ik vermoed dat we alleen al voor de ontdekking van de voormalige mijn Zeche Zollverein, het bezoekerscentrum en de nabijgelegen cokesoven minimaal een dagdeel moeten uittrekken, maar toch wil ik ook juist de omgeving zien. Voor vertrek nog maar even deze site uitpluizen en keuzes maken.

Ruhrgebied Zeche ZollvereinZeche Zollverein alleen al is de moeite van een bezoek aan het Ruhrgebied

Fietsen om meer te kunnen zien

Het lijkt me daarom ideaal om na de ontdekking van Zollverein een fiets te huren. Net als hij het Landschaftspark kan dat hier bij Revierrad, waar ook kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar zijn. Via fietspaden en langs veel groen en het Rhein-Hernekanaal wil ik naar de Halde Beckstrasse fietsen, het verste punt van de route. Dat is met ruim 10 kilometer prima te doen, ook voor de kids. Op de terugweg wil ik een stop maken bij de Schurenbachhalde. Mogelijk is er nog tijd voor een kort uitstapje naar het gave Kinderland im Nordsternpark voor onze meiden.

Een halde is een steenberg, zoals je er vele ziet in het Ruhrgebied. Ooit zijn hier tonnen aan verbrandingsafval van de steenkoolfabrieken gestort. De halden zijn inmiddels begroeid met gras, struiken en bomen. Op verschillende van de halden tref je bovendien een interessant kunstwerk aan en de uitzichten zijn vaak super.

Bovenop Halde Beckstrasse staat een bijzonder uitkijkpunt, de Tetraeder. Deze toren is gebaseerd op een wiskundig viervlak en met haar lijnen lijkt het me een geweldig object om te fotograferen. Bovendien moet het uitzicht over het Ruhrgebied super zijn. Je kan bijvoorbeeld Kokerij Prosper zien liggen. Dat is meteen een mooi kijkje in het verleden, toen dit hele gebied er zo uitzag. De Schurenbachhalde is boven op het plateau kaal, op een metalen kunstwerk na. Ook hier heb je echter een geweldig uitzicht op de omgeving.

Ruhrgebied industrieel erfgoed - HaldenOp verschillende plekken zijn kunstwerken op de Halden geplaatst

RUHR.TOPCARD

Het zou zo maar eens kunnen dat ons nieuwe, geplande bezoek aan het Ruhrgebied niet het laatste wordt dit jaar en misschien moeten we er zelfs één of meer weekenden van maken. Er is nog zoveel meer te doen en te zien! Je zou met gemak een week vakantie kunnen vieren hier en je geen dag vervelen. Word jij ook enthousiast van deze regio, met haar gave industriële erfgoed? Dan is de RUHR.TOPCARD zeker een overweging waard. Met deze kaart bezoek je veel van de erfgoederen gratis, net als een heleboel andere attracties in het Ruhrgebied. Meer dan 90 dierentuinen, musea en zelfs aquaparken zijn gratis te bezoeken. Voor anderen geldt een korting van 50%.

Ben jij al eens in het Ruhrgebied geweest om het industrieel erfgoed met eigen ogen te zien?

Category: Duitsland

Tags:

Reageer!


18 comments

  1. Misschien ben ik als kind wel eens in het Ruhrgebied gebied geweest, maar de laatste 15 jaar zeker niet. De contrasten in jouw foto’s zijn fascinerend! Leuk om weer eens een heel ander stukje Duitsland te ontdekken!

  2. Wat een verrassende plek. Dit is niet direct waar ik aan denk bij het Ruhrgebied. Of ik er zelf naartoe zou gaan, weet ik niet. Wellicht als ik eens in de buurt ben.

  3. Ik was er jaren geleden met een fotografiecursus en had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Het leek mij zo grauw en grijs, maar ik vond het echt heel erg leuk. Weer eens iets anders en ik wil zeker nog een keer terug.

    1. Lijkt me inderdaad de perfecte plek voor een fotografie cursus. Ik heb er ook uren gefotografeerd en kijk er al weer naar uit om terug te gaan en meer plekken te ontdekken in de regio.