route Roemenië rondreis

Route Roemenië rondreis – 2 tot 4 weken

leestijd: 5 minuten

Voor ons komende zomer geen verre vliegreis, maar een rondreis door Roemenië. Gewoon met onze eigen auto, via midden Europa naar dit Oost-Europese land vol schitterende natuur en indrukwekkende kastelen. Roemenië is een land waar nog op veel plekken de tijd lijkt stil te staan, iets wat ons altijd trekt. Ook de cultuur van de kleurrijke Roma, die hun roots in India hebben, spreekt ons erg aan. Welke route we in Roemenië gaan volgen en wat we globaal gaan zien en doen vertel ik je in dit blog.

Route Roemenië vanuit Nederland

Wij hebben een maand de tijd voor onze Roemenië rondreis en gebruiken een dikke week voor de heen- en de terugreis, via Wenen en Praag. Op die manier houden we ruim 3 weken over om de route in Roemenië zelf af te leggen. Zowel in Wenen als in Praag hebben we zo een stop-over van 4 of 5 dagen, die onze lange reis breekt en waarin we een gave stad kunnen verkennen.

Wat me vooral aanspreekt in Roemenië zijn de sfeer op het platteland, de ongerepte natuur en de manier waarop de mensen (zeker ook de Roma) er leven. Daarom slaan we bewust de hoofdstad Boekarest over tijdens deze reis. Daarvoor gaan we wel een keer apart die kant op. Het grootste deel van onze rondreis brengen we door in het plattelandse Transsylvanië, de meest Noordwestelijke regio van Roemenië. Op de kaart ziet dat er ongeveer zo uit:

route Roemenië rondreis 2-4 wekenRoute Roemenië rondreis 2 tot 4 weken, het groene ballonnetje is de eerste stop in Roemenië

Mocht je minder tijd hebben voor je Roemenië rondreis, dan zou je kunnen vliegen op Timisoara of Cluj-Napoca. Je tijd in de omgeving van Sighisoara en Brasov zou je dan met 2 nachten kunnen inkorten en eventueel kan je Bucovina overslaan.

Eerste nacht Roemenië: Corvin kasteel (Hunedoara)

Vanuit Wenen is het een dikke 7 uur rijden naar het schitterende Middeleeuwse Ravenkasteel van Hunedoara. De afmetingen van dit kasteel en de indrukwekkende toegangsbrug lijken me geweldig om met eigen ogen te zien. We slapen in een fijn appartement op loopafstand van het kasteel, dus als we na aankomst nog puf hebben kunnen we er zo naartoe hobbelen en anders zijn we er de volgende ochtend snel genoeg. Verder is er in de omgeving niet zo veel te beleven, dus na één nacht reizen we verder en gaan we zien wat de rest van de route door Roemenië ons brengt.

start Roemenië rondreis in Hunedoarastart Roemenië rondreis in Hunedoara

5 nachten op het platteland van Roemenië

De volgende dag doorkruisen we het midden van Transsylvanië en maken we halverwege onze reis van tweeëneenhalf uur een stop in het charmante stadje Sibiu. Daarna door naar het authentieke dorpje Curciu, op het echte platteland van Roemenië. Naar ons verblijf in een oude boerderij kan ik echt uitkijken. Een schaapskooi en bijenstal zijn vlakbij.

In de omgeving willen we op pad met de Roma, bijvoorbeeld om paddenstoelen of vruchten te plukken, een rit met paard en wagen te maken of te luisteren naar hun prachtige muziek. En natuurlijk slaan we de standaard bezienswaardigheden niet over: de ommuurde, Middeleeuwse stad Sighisoara, de weerkerk van Biertan, en de historische dorpjes Medias en Alma Vii. Een bezoek aan een lokaal pretpark binnenin de oude zoutmijn Salina Turda staat ook op het programma, net als een duik in het zwembad in de omgeving.

route Roemenië rondreis plattelandSighisoara en haar prachtige omgeving in het centrum van Roemenië

De Transfagarasan met 1 overnachting

Dan is het tijd om de bergen in te gaan. De Transfagarasan is één van de mooiste bergwegen van heel Europa en de foto’s die ik ervan zie doen me sterk denken aan de Trollstigen in Noorwegen. In 4 uur tijd zou je naar onze volgende accommodatie kunnen rijden, aan de Zuidkant van deze fantastische weg, maar we zullen er vast veel langer over doen. Ik geloof dat mijn camera hier overuren gaat maken. Halverwege de Transfagarasan zullen we waarschijnlijk ook nog gaan wandelen bij het Balea-meer en de gelijknamige waterval. Slapen doen we in een pension in Arefu. Dit is het meest zuidelijke deel van onze Roemenië rondreis.

Mocht je 4 weken de tijd hebben, dan kan je deze route door Roemenië na de Transfagarasan nog uitbreiden met een paar dagen Boekarest, en eventueel een paar dagen aan de Zwarte Zeekust of Donau Delta. Wij hebben die tijd niet, maar willen ons ook echt focussen op het platteland van Roemenië deze rondreis.

7 Nachten Kastelen en romantische stadjes rond Brasov

De volgende ochtend volgen we een andere mooie bergroute, die ons in een kleine 4 uur naar Brasov brengt. Hier blijven we 7 nachten in een fijn appartement, omdat er zo veel in de omgeving te doen en te zien is. Natuurlijk bezoeken we het beroemde Dracula kasteel van Bran, maar ook de Rasnov, Rupea, Sinaia en Peles kastelen en de weerkerken van Harman en Viscri. We willen verder een dagtrip maken naar de surrealistische moddervulkanen Vulcanii Noroiosi en een dag lekker zwemmen.

route Roemenië rondreis BrasovVia een mooie bergroute verder naar de kastelen rond Brasov

Via Bicaz Canyon naar Bucovina (3 nachten)

De langste reisdag is de dag die ons via de schitterende natuur van Bicaz Canyon naar Bucovina brengt. In 6 uur rijden we, via deze indrukwekkende kloof, naar een klein, maar fijn stadje midden in Bucovina. Daar blijven we 3 nachten in een eenvoudig appartement, om te wandelen en de fantastisch beschilderde kerken van deze regio te bewonderen. Onze laatste dag vertrekken we heel vroeg, om 3 uurtjes Westwaarts te rijden. In Viseu de Sus stappen we dan in de ouderwetse stoomtrein Mocanita, om mee te rijden tot vlak bij de grens met Oekraïne. Rond de middag gaan we dan weer terug naar ons startpunt. Na het treinavontuur rijden we nog een kleine 2 uur door, naar een minuscuul dorpje in Maramures.

5 nachten Terug in de tijd in Maramures

Slapen in Maramures doen we in een eenvoudige homestay, op het Roemeense platteland, in de omgeving van Baia Mare. Hier willen we het opnieuw echte plattelandsleven ervaren, wandelen, de lokale (vee-)markten bezoeken en de beroemde houten kerken van Maramures zien. Dit is het laatste stukje van onze Roemenië rondreis en na 5 nachten reizen we, via Praag, terug naar huis.

route Roemenië rondreis noordenHet meest noordelijke deel van onze Roemenië rondreis

Roemenië rondreis in rustig tempo

Zoals je ziet hebben we gekozen voor een Roemenië rondreis in rustig tempo. Op verschillende plekken blijven we 5 tot 7 nachten, waardoor we meer rust kunnen pakken. Dat kan in Roemenië ook prima, want er is op die plekken genoeg te doen om ons voor die periode bezig te houden. Tegelijkertijd zijn er weinig echte highlights, zodat we makkelijk ter plekke kunnen besluiten om nóg rustiger aan te doen en een extra dagje “niks” te doen. Hoewel “niks” bij ons toch vaak nog best actief wordt. 😉

Ben jij al eens in Roemenië geweest en heb je nog tips die ongeveer op de route liggen die we gaan volgen? Dan hoor ik ze graag!

Category: Roemenië

Tags:

Reageer!


6 comments

  1. Wat een heerlijk vooruitzicht Yvonne. Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. Ik ben er zelf nog niet uit wat we volgend jaar gaan doen. Wilde naar Thailand, maar heb de goedkope tickets net gemist. Nu is alles weer open. Griekenland, Macedonië (of een combinatie), Polen/Slowakije, Noord-Spanje/Portugal. Ik weet het niet… Tips? 😉