route Marokko rondreis kiezen

Route Marokko rondreis kiezen

Geschatte leestijd: 7 minuten

Het lijkt zo simpel, een route bepalen voor je Marokko rondreis. Ik heb er normaal gesproken weinig moeite mee om een mooie route samen te stellen, maar het valt niet mee om te bedenken welke route Marokko het best laat zien. Het land is zo divers en ook best groot.. Het hangt er maar net vanaf wat je precies wilt van je reis. En in welk seizoen je er bent. Wij waren twee keer midden in de winter in Marokko en gaan er komende herfst opnieuw een rondreis maken. Bovendien had ik ooit al eens een vierde route voor een Marokko rondreis uitgeplozen. In dit blog vertel ik je precies waar je op moet letten en hoe jij ook de beste route bepaalt voor je Marokko rondreis!

route Marokko in de winter

Ga je in de winter naar Marokko, dan is dat vast onder andere omdat je de winterzon gaat opzoeken. Uiteraard is de temperatuur en de hoeveelheid zonneschijn in het zuiden van Marokko het hoogst. Er is echter nog iets om rekening mee te houden als je gaat plannen welke route Marokko van haar zonnigste kant laat zien. Een aanzienlijk deel van het land bestaat namelijk uit bergen. De hoge Atlas heeft pieken tot ruim 4000 meter, waardoor winterse neerslag iets is om serieus rekening mee te houden. De verschillende passen kunnen vanwege sneeuwval worden afgesloten, voor een dag of soms langer, waardoor je route ineens een enorm obstakel lijkt te bevatten.

route Marokko rondreis - Hoge AtlasRoute Marokko in de winter over de Atlas? Check het weer!

Onze eerste Marokko rondreis in de winter had dus wel heel anders kunnen verlopen. Vanuit Marrakesh reden we over de Tizi N’Tichka pas over naar de woestijn rond Zagora, om via Taroudant de Tizi N’Test pas terug te nemen naar Marrakesh. Een perfecte route voor een week, waarbij we dé highlight qua steden mixten met bergen en woestijn en dus mazzel hadden wat het weer betreft. De kans dat jij die mazzel ook hebt is eigenlijk ook verreweg het grootste, maar zorg in elk geval voor een plan-B, voor als je minder geluk hebt en probeer zo mogelijk flexibel te annuleren accommodatie te boeken, of de accommodatie pas ter plekke te regelen. Wij vonden het zelf om deze reden erg prettig om eigen vervoer te hebben en huurden een auto, maar Edith van Travel Create Repeat deed deze route met het openbaar vervoer. Ook een unieke ervaring natuurlijk en zeker buiten de echte winter was dit voor ons ook een optie geweest.

Misschien ook handig om te weten dat wij niet in de Atlas hebben overnacht. Dat had me in deze periode erg fris geleken. Bovenstaande route is ook heel prima te doen in het voor- of najaar, globaal van oktober tot mei. Buiten die maanden is het, op de dag door de Atlas heen na, erg heet voor deze route en zou ik zelf eerder de volgende route kiezen.

Klinkt reizen met het openbaar vervoer jouw té spannend in de oren en krijg je ook nog licht de kriebels van zelf met een auto rondrijden in een land als Marokko? Er zijn genoeg aanbieders die jouw rondreis willen verzorgen op zo’n manier dat je niks anders hoeft te doen dan instappen en gaan! .

route Marokko rondreis - kies jouw manierKies jouw manier van reizen voor je Marokko rondreis

route Marokko van (vroeg) voor- tot (laat) najaar

Een route die wij zelf ook midden in de winter hebben gedaan, maar die beter net wat eerder of juist iets later had gekund, maar zelfs hartje zomer, is die door de Anti Atlas en langs de zuidelijke stranden. Vanwege de hoogteligging en onze vijf nachten in de Anti Atlas, waar het ’s nachts toch behoorlijk afkoelde én de aanzienlijke kans op bewolking of neerslag in het meest zuidelijke deel van de Atlas kan je beter op safe spelen en tussen december en februari voor een andere route kiezen. Wij hadden echter weer ontzettend veel geluk en hebben alleen zonovergoten dagen gehad. Wel hebben we het bij een aantal uitstapjes naar hoger gelegen gebieden echt fris gehad. Dat is dan ook juist de reden dat deze route zelfs in de zomer ideaal is. Vermijd je het midden van de dag dan zijn de hooggelegen uitstapjes ook dan prima te doen en bijvoorbeeld de palmenoase Aït Mansour heeft meer dan genoeg schaduw. Aan de kust waait vaak een verkoelend briesje, waardoor het ook daar erg aangenaam is.

route Marokko rondreis - strand en bergenOnze route door de Anti Atlas – Een mooie combi van bergen en woestijn

Bovenstaande routes zijn ideaal voor 1 tot anderhalve week. Ze zijn echter ook prima aan elkaar te koppelen tot een uitgebreide route Marokko voor lente en herfst van 2 tot 3 weken.

route Marokko laat voorjaar OF vroeg najaar

Het noorden van Marokko is in de winter en zelfs daar omheen niet heel warm en relatief nat. In de zomer zijn de koningssteden in deze regio echt heet. Daarmee blijven alleen het late voorjaar en het vroege najaar over als ideale reistijd. Zelf gaan we de volgende route in oktober afleggen. We beginnen in Rabat, om daarna Meknes en Fez te bekijken. Van hieruit rijden we Noordwaarts door fantastische landschappen naar Chefchaouen, de blauwe stad. Via Asila of een andere plaats aan zee rijden we terug naar Rabat. Wederom een route van ongeveer anderhalve week, die wij zelf inkorten naar een week. We verlaten Rabat dan, helaas, ook zonder de stad gezien te hebben en komen daarvoor een andere keer terug. Ergens een beetje jammer, maar een Marokko rondreis in een week is nou eenmaal keuzes maken.

En nog één voor de lente, de herfst of zelfs de winter

Wie na bovenstaande route Marokko nog verder wil ontdekken, om vooral de fantastische natuur in en om de woestijn te zien, kan nog eenzelfde tijdsduur aan de rondreis vastplakken om vanuit Fez naar het zuiden af te buigen. Via Midelt kan je doorrijden naar de echte zandduinen bij Merzouga en met een beetje handig plannen kan je de weekmarkt in Rissani of Erfoud meepakken. Dan verder naar de Dadèskloof en de Todra kloof, voordat je terugkeert naar het Noorden. Deze route is ook heel goed te combineren met de allereerste route. Als je Taroudant uit de route haalt heb je een perfect rondje met de 2 indrukwekkendste steden, Fez en Marrakesh, de indrukwekkende bergen van de Atlas, de kloven én de prachtige kasbahs. Wat mij betreft de meest complete route die je in 3 weken kan maken. Ga je in het vroege voorjaar, dan krijg je er de bloeiende amandelbomen ook nog eens gratis bij, zo mooi om te zien!

route Marokko rondreis keuzeKruiden en cactussen zijn er altijd, maar de amandelbomen bloeien meestal alleen in februari

De Dadèskloof en Todrakloof zijn in de winter zonnig, maar het kan in de nachten enorm afkoelen en het vriest er zelfs af en toe. Houdt daar rekening mee en neem een lekker dik vest mee en dichte schoenen.

Citytrip Marokko kan ook

Heb je slechts een dag of 4/5 de tijd om wat van Marokko te zien dan kan een citytrip naar Fez of Marrakesh, eventueel met 1 of 2 uitstapjes in de omgeving een goed idee zijn. In de buurt van Fez vind je verschillende uitjes die de moeite waard zijn, zoals Meknès en Volubilis. Vanuit Marrakesh zou je een (georganiseerde) trip naar het Atlasgebergte kunnen maken. Houd je niet van de drukte van steden als het om overnachten gaat? Kies dan voor het redelijk relaxte Meknès, ongeveer halverwege Fez en Rabat, waardoor je centraal genoeg zit om vanuit 1 punt 3 steden te verkennen.

route Marokko rondreis - citytripOok een bijzondere citytrip is mogelijk in Marokko

route Marokko voor een week of een maand

Je ziet, in Marokko kan je alle kanten op. Of je nou een route voor een week of voor een maand zoekt, beiden lukt net zo makkelijk en zelfs voor een bijzondere citytrip kan je er erg goed terecht. Het is vooral even handig om rekening te houden met de hoge temperaturen op veel plekken in de zomer en de sneeuw in de Atlas in de winter, maar verder.. the sky is the limit! Waar wacht je nog op?! 🙂

Heb jij weleens door Marokko gereisd en wat is jouw favoriete route?

Category: MarokkoRondreizenVerre Reizen

Tags:

Reageer!


10 comments

 1. Nee ik heb nog nooit door Marokko gereisd, maar ik denk dat het er nog wel eens van gaat komen. Aan de prachtige landschappen zal het niet liggen. Handige tips geef je, toch goed om te weten dat het op sommige plekken nog behoorlijk fris kan worden. Als we gaan, kom ik deze post weer opzoeken om een mooie route te plannen. Heerlijk dat jullie in de herfst gaan.

  1. Inderdaad, veel mensen vergissen zich in de temperaturen in de winter en lopen dan in een t-shirt rond terwijl je echt minstens een vest nodig hebt. Ik ben nogal een koukleum, dus had het vooraf goed bekeken op de weersites, haha.

 2. Waaw,

  Prachtige trip en herkenbare foto’s.
  Wij hebben in april 2017 twee weken rondgetrokken met huurauto in Marokko. Heerlijke temperaturen , maar niet te warm (+/- 30°C)
  Onze route was:
  1. Ouzoud met z’n schitterende watervallen: overdag de watervallen vermijden wegens de massa’s dagjestoeristen vanuit Marrakech, maar ’s avonds komen de apen uit de bosjes om je te vermaken met hun kunstjes.
  2. Aït Ben Haddou met een prachtige Ksar (oude kasbah). Ook weer voornamelijk ’s avonds en in de vroege ochtend heerlijk rustig.
  3. – de woestijn in. In april is alles nog rustig en zijn nog niet alle woestijnkampen open.
  4. Telouet – met een juweeltje verborgen in de Skar. Een oude harem, nog volledig in tact. Je voelde je in 1001 nacht.
  5. Marrakech – onze kinderen wilden dadelijk weg. De riad waarin we sliepen was rustig, maar de drukte in de stad was te veel na de rust van de woestijsteden.
  6. Essaouira – uitwaaien op het strand en rustig kuieren door de straten.
  7. Via de kustweg ongelooflijke pareltjes van dorpjes en stranden tegengekomen. Wat een prachtige natuur. Om dan ’s avonds aan te komen in El Jadida: de Portugese site is wel mooi, maar in de stad zelf is er weinig tot niks te zien.

  1. Excuus voor de late reactie, jouw bericht was in de spam terecht gekomen. Jullie rondreis klinkt ook als een hele fijne route zeg! Jullie gaan vast nog wel een keer terug denk ik?!

 3. Erg handig artikel! In december hebben we lang getwijfeld om naar Marokko te gaan. Uiteindelijk kozen we voor een rondreis door het Midden-Oosten. Een rondreis Marokko staat zeker nog op de planning, en dan heeft de Anti Atlas route mijn voorkeur. Maar ook een stedentrip Fez of Marrakesh behoort tot de mogelijkheden. Absoluut een blog om te onthouden!

  1. In het Midden-Oosten ligt de temperatuur wel beduidend hoger dan in Marokko in december.. zeker iets om rekening mee te houden als jullie het voor een volgende keer overwegen. En in Fez kan het best veel regenen zelfs in de winter! Wellicht meer geschikt voor voor- en najaar.