Panoramaroute Zuid-Afrika

Panoramaroute Zuid-Afrika

Panoramaroute Zuid-Afrika

Geschatte leestijd: 4 minuten

De Panoramaroute is een prachtige weg ten Noorden van het Westernstadje Graskop, over de R532. De route volgt grotendeels de Blyde River Canyon, een 30 kilometer lange kloof, die één van de mooiste natuurgebieden van Zuid-Afrika is. De Panoramaroute kan prima in één dag bezocht worden vanuit Graskop, Hazyview of Pilgrim’s Rest, maar veel mensen plannen het ook in als onderdeel van hun reisroute, op weg van Noord naar Zuid. Het zuidelijke deel van de Panoramaroute heeft een aantal uitzichtpunten die een klein stukje van de R532 af liggen; via een “loop” zijn ze te bekijken, om daarna de R532 weer op te pakken. Bij de meeste uitzichtpunten staat een kiosk waar je 10 Rand parkeergeld moet betalen, bij Bourke’s Luck Potholes was dit 60 Rand voor de auto en 20 per persoon. Hier volgt een overzicht van de uitzichtpunten van Noord naar Zuid:

Three Rondavels

Eén van de bekendste uitzichtpunten van de Blyde River Canyon is die bij de Three Rondavels, drie ronde, begroeide rotsen in de Canyon (en nog twee of drie andere, die blijkbaar niet worden meegeteld). Vanaf het uitzichtplatform, waar je via een verhard pad in een meter of honderd naar toe loopt, kun je ook de Blydepoort Dam zien liggen in de diepte. Bij de parkeerplaats staan tientallen souvenirstalletjes, een prima plek om wat moois uit te zoeken.

Three RondavelsThe three Rondavels, aan de Noordkant van de Panorama route

Lowveld Viewsite

Er stopt vrijwel geen mens, maar het uitzicht, waar je dan ook in je eentje van kunt genieten, is fantastisch bij de Lowveld Viewsite. In een paar honderd meter loop je vanaf de parkeerplaats, via een deels verhard pad, naar een klein platformpje vanwaar je kilometers ver de Blyde River Canyon door kunt kijken.

Lowveld ViewsiteVanaf de Lowveld viewsite kun je kilometers ver kijken

Bourke’s Luck Potholes

Wat ons betreft is dit de meest interessante stop. Dat vinden ze zelf ook, want hier betaal je ook de toegangsprijs voor het Blyde River Canyon National Park. Bij de parkeerplaats is een groot grasveld waar in het weekend veel Afrikaanse families aan het braaien (barbecueën) zijn. Ook zijn hier een restaurant, een winkeltje met drinken en ijs en een stenen gebouw met souvenirwinkeltjes erin. Vanaf de parkeerplaats loop je via een pad van een paar honderd meter naar beneden naar de plek waar de Blyde rivier de Treur rivier ontmoet en waar de kolkende waterstromen vreemde gaten in de grond hebben uitgesleten. Via hoge bruggen kun je de rivier oversteken, om bij een serie watervalletjes en stroomversnellingen te komen. Het is hier heerlijk picknicken, maar pas op je spullen, want er zitten hier ook apen.

Bourke's Luck PotholesBourke’s Luck Potholes, één van de bekendste stops aan de Panorama route

Wonderview

In het zuiden van de Panoramaroute neem je de afslag naar God’s Window en dan kom je ook voorbij Wonderview. Je hebt hier, pal naast de parkeerplaats, uitzicht over het prachtige heuvellandschap beneden.

WonderviewWonderview

God’s Window

Een klein stukje verder aan deze “loop” vind je de veelvuldige gehypte uitzichtplek God’s Window. Je struikelt eerst over de souvenirstalletjes, om daarna een verhard pad naar één van de uitzichtplatforms te volgen. Het uitzicht is prachtig, maar naar ons idee niet bijzonderder dan dat van verschillende andere plekken die minder aandacht krijgen. Je kunt het verharde pad ook nog verder volgen, een stukje door het regenwoud, waar je met enig geluk prachtige vogels ziet.

God's WindowGod’s Window vonden wij één van de minst mooie uitzichtpunten aan de Panorama route

The Pinacle

Vlak voor je de R532 weer oppakt is er nog een parkeerplaats bij “The Pinacle”, een lange, dunne rots met begroeiing erop, in het midden van een apart stukje van de kloof. Hier staat een schitterend, nieuw, stenen gebouw met souvenirwinkeltjes erin.

The PinacleThe Pinacle

Berlin Falls

Deze waterval hebben wij zelf niet bezocht, omdat de nabijgelegen Lisbon Falls ons mooier leken.

Lisbon Falls

Heel convenient kun je bij deze waterval tot voor de deur rijden met de auto. Als je de souvenirwinkels voorbij bent sta je meteen bovenaan de waterval. Aan de linkerkant is een smal wandelpad. Als je het pad een klein eindje volgt kun je de waterval in z’n geheel zien en nog verder kun je het pad de vallei in volgen; de natuur is er prachtig.

Lisbon FallsThe Lisbon Falls

Graskop

Als je na het volgen van de Panoramaroute trek hebt gekregen, is Graskop een uitstekende plek om even te pauzeren. Er zitten verschillende pannenkoekrestaurants met heerlijke pannenkoeken, waarvan Harry’s Pancakes de bekendste is. Er is een uitgebreide menukaart en sommige pannenkoeken zijn een complete maaltijd, zoals de Boboti-pannenkoek.

GraskopPannenkoeken eten bij Harry’s Pancakes in Graskop

Zelf de Panoramaroute ontdekken met een huurauto

Wil je al deze mooie plekken aan de Panoramaroute met eigen ogen zien? Een auto huren in Zuid-Afrika is helemaal niet moeilijk. Het is even wennen om links te rijden, maar de wegen zijn niet druk en er wordt rustig gereden. Zeker rond de Panoramaroute is het erg relaxt rijden en met eigen vervoer geniet je maximaal van al die mooie plekken, die met het openbaar vervoer niet te bereiken zijn.

Wij sliepen in Hazyview en maakten van daaruit 2 dagtrips naar de Panoramaroute, maar eigenlijk is Graskop praktischer en een stuk dichterbij.

Category: ReistipsRondreizenVerre ReizenZuid-Afrika

Tags:

Reageer!


10 comments

  1. Heel gaaf hoor! De panoramaroute neemt je langs zulke mooie plekken in Zuid-Afrika, we hebben hem zelf gedaan vanuit Krugerpark en dan kan je het eigenlijk in een dag helemaal doen als je op tijd vertrekt. Zeker met een guided tour want de gids weet goed hoeveel tijd alles in beslag neemt en als je zelf op pad gaat zoals ons dan is het wat lastiger inschatten maar heb je wel wat meer vrijheid.

    1. Wij vonden het echt heerlijk om onze eigen tijd in te delen en hebben niet het gevoel een gids gemist te hebben. Ik vind een gids wel altijd ideaal om de achtergrond info over bepaalde plekken te vertellen, of om als tolk op te treden als je lokale mensen ontmoet, maar we waren hier echt voor de natuur. 🙂