visum Turkije

Het nieuwe Turkije visum – pure tijdswinst

leestijd: 4 minuten

Tijdens onze eerste kennismaking met Turkije, bij een citytrip naar Istanbul in 2005, was ’t eerste dat we zagen van het land een hele lange rij mensen. En nog één. Destijds was het Turkije visum iets dat je ter plekke regelde, bij aankomst. Online bestond toen nog niet. In elk geval niet voor een visum. En zeker niet voor een Turkije visum. Wij schoven, heel handig, aan in de kortste rij met alleen maar Turken, waar een klein bordje naast stond dat het ook voor Europese paspoorten was en dat niemand leek te zien. In een minuut of 20 stonden we aan de andere kant. Met sticker. Tegenwoordig kost zo’n visum je nog veel minder tijd en daar hoef je dan niet eens slim voor te zijn. 😉

Voordelen nieuw Turkije visum

Sinds 2015 kan je vanuit je eigen luie stoel een Turkije visum aanvragen. Het papieren visum is over gegaan in een e-visum en daar zitten eigenlijk alleen maar voordelen aan:

 • Het invullen van je gegevens kan je nu rustig thuis doen, in plaats van enigszins gehaast om je vakantie eindelijk te mogen beginnen, staand op de luchthaven. In 5 minuten vraag je gewoon thuis al jouw visum aan en vervolgens download je dit.
 • De lange wachtrijen na aankomst zijn verleden tijd. Zodra je in Turkije komt (over land of via een luchthaven) hoef je jezelf alleen bij één van de loketjes te melden en in een mum van tijd ben je de douane gepasseerd.
 • Je weet vooraf dat je visum is goedgekeurd en loopt niet het risico bij de grens nog geweigerd te worden.
 • En dan het belangrijkste voordeel voor ons, Nederlanders: het nieuwe Turkije visum is ook nog eens goedkoper dan de ‘oude’ visumsticker. Moest je eerst 25 euro voor de sticker betalen, het e-visum kost nog maar 20 Dollar.

Turkije visum voordelenDoor het nieuwe Turkije visum kan je nu langer van je vakantie genieten

Heeft iedereen zo’n visum nodig?

Inderdaad! Ook voor een citytrip naar Istanbul van slechts een paar dagen heb je een visum nodig en zelfs als je hier een langere stopover hebt en een paar uurtjes de stad in wilt. Niet alle nationaliteiten hebben een Turkije visum nodig, maar Nederlanders hebben dat wel. Er zit geen maximum aan het aantal aangevraagde visa, dus voor een volgende reis kan je gewoon weer opnieuw een visum aanvragen. Het Turkije visum is voor iedereen die

 • Als toerist of voor zaken naar Turkije komt, familie/vrienden gaat bezoeken
 • Een single of double entry wil
 • Maximaal 90 aaneengesloten dagen in Turkije blijft
 • Een paspoort heeft dat nog 6 maanden geldig is bij aankomst in Turkije
 • Een paspoort heeft met nog minimaal 2 vrije pagina’s voor stempels bij aankomst en vertrek

Vanaf de dag van je aanvraag is het visum 180 dagen geldig en je mag er 90 dagen mee in Turkije blijven. Je visum is bovendien automatisch Multiple Entry. Wil je langer dan 90 (maar let op: maximaal 180) dagen blijven? Steek dan voor een paar uurtjes de grens over en kom weer terug!

visum Turkije nodig als toerist of voor bezoek familie en vriendenOf je nou als toerist komt, om vrienden en familie te bezoeken of voor zaken: je hebt een visum nodig

Hoe vraag ik een visum aan?

Heel simpel. Je gaat naar deze Engelstalige website voor visum aanvraag en in 3 stappen heb je jouw visum (digitaal) binnen 5 minuten geregeld. Het enige dat je daarvoor nodig hebt is je paspoort en een werkende creditcard. Nadat je een nationaliteit en de datum waarop je aankomt in Turkije hebt ingevuld vermeldt de website tot wanneer je visum geldig is, wat het kost en hoe je kan betalen. Ga je door, dan kan je je NAW-gegevens invullen en je paspoortnummer en doorklikken naar betalen. Heb je betaald, dan zie je een link om je visum onmiddellijk te downloaden. Geen paniek als je per ongeluk je scherm hebt gesloten of verkeerd klikt: je ontvangt de link ook nog eens via de mail.

Bij aankomst kan de douanebeambte meteen in de computer zien dat u een visum heeft. Uitprinten is dus in principe niet nodig, maar voor de zekerheid wel handig! Je weet maar nooit, of er misschien net een computerstoring is.

Turkije visum aanvraagZo ziet de visumaanvraag er online uit

Een creditcard? Die heb ik niet!

Heb je geen creditcard, dan kan je (online) een bedrijfje inschakelen om je Evisa Turkije aan te vragen. Je vult dan net zo makkelijk je gegevens in en zij zorgen dat je supersnel je e-visum via de mail ontvangt. Voor deze service vragen zij een paar euro per visum extra.

Met het hele gezin naar Turkije

Wij zijn alleen in Turkije geweest zonder onze kids, maar ik kan me voorstellen dat we ooit eens terug zullen gaan met de kinderen. Turkije is een enorm vriendelijk land, waar de mensen dol zijn op kinderen. Ga jij ook met het hele gezin die kant op? Dan kan je aangeven dat je een familie-aanvraag doet voor je visa. Zo kan je in één aanvraag alle visa meteen regelen. Let wel op:

 • Alle leden van het gezin moeten uit hetzelfde land komen
 • Alle leden hoeven niet op dezelfde dag het land binnen te komen, zo lang het maar binnen de 180 dagen na aanvraag is
 • Alle gezinsleden gebruiken samen 1 e-mail adres voor de aanvraag
 • Maximaal 10 personen per gezin

Het lijkt een hele waslijst, maar toch is ’t eigenlijk alleen maar verbeterd sinds die allereerste citytrip naar Istanbul. Was er toen een e-visum geweest, dan hadden heel veel mensen een uur langer van hun vakantie kunnen genieten. 🙂

Category: ReistipsTurkije

Tags:

Reageer!


12 comments

 1. Wat handig! Dat wist ik niet. Volgens mij zijn mijn ouders de laatste keer gewoon in de rij gaan staan. Zal het eens doorgeven want mijn familie gaat bijna jaarlijks naar Turkije.

 2. Mwah, het visum on arrival kostte eerst 15 euro. Daarna zijn de prijzen verhoogd en is een e-visum inderdaad iets goedkoper dan een VOA. Maar het is de afgelopen 2 jaar hoe dan ook duurder geworden!