boottocht Brazilië

Inside out: boottocht Brazilië

leestijd: 4 minutenInside out: boottocht Brazilië

Inside – out, de nieuwste rubriek op mijn blog, die jou nóg meer reisinspiratie gaat brengen. Echte insider info, naar buiten gebracht door andere reizigers. Het liefst reis ik zo lokaal mogelijk en op een laag tempo, om naast de highlights ook zeker het echte leven te leren kennen in een land. Juist de belevenissen die een land uniek maken en die je alleen ontdekt als je er de tijd voor neemt deel ik zo graag op mijn blog. In deze rubriek ga ik op zoek naar verhalen van andere reizigers, omdat ik erg nieuwsgierig ben waar en hoe zij die bijzondere ervaringen opdoen.

Vandaag ga je met Cristina mee naar Brazilië, het land waar zij sinds precies 13 jaar woont. Destijds verkaste zij van België naar dit prachtige Zuid-Amerikaanse land, naar Poças, een klein vissersdorpje aan de Noordoostkust van Bahia, waar zij sindsdien een bescheiden B&B runt. Pal op het strand, onder de palmbomen, langs een stoffige zandweg. Poças ligt op een landtong, een soort schiereiland. Aan de ene kant dondert de Atlantische Oceaan, aan de andere kant kabbelt de rivier.

rivier boottocht BraziliëDeze rivier kabbelt van Poças naar de zee

Wanneer buitenlanders bij Cristina op vakantie komen willen ze altijd weten hoe zij in godsnaam op deze plek verzeild is geraakt. ‘Via het internet’, zegt zij dan, want zo is het gegaan. Cristina had een advertentie gezien van een koophuis en was meteen gecharmeerd door de ligging, de wuivende palmbomen, de blauwe zee, de eenvoud,… De rust straalde van de foto af. Zij besloot het dorpje te gaan bezoeken en reisde naar Brazilië af. Wat ze daar vond lees je in haar verhaal:

Eerste kennismaking met Poças in Brazilië

Tijdens mijn eerste en trouwens ook enige bezoek aan dit dorpje, dat een paar maanden later mijn woonplaats zou worden, reed ik flink wat kilometers om de nabije omgeving te leren kennen, nog altijd twijfelend of ik dit echt de plek was waar ik wilde leven. Eén van de laatste dagen kwam ik in het haventje van Poças terecht. De rivier met de gekleurde vissersboten omrand door veel groen vond ik één van de mooiste plaatjes die ik ooit gezien had.

On-toeristische boottocht Brazilië

Op aanraden van de mensen die er aan het werk waren, ging ik voor een boottocht Brazilië nader verkennen op de rivier. Het was niet echt een toeristisch uitje met een reisleider en buitenlanders-op-avontuur. Het was een trip op een schamele houten vissersboot. Geen ligzetels of cocktails aan boord, geen samba om de sfeer erin te houden. Ik zat gewoon op het warme houten dek, dat voor aftocht nog snel werd afgespoten om de visresten eraf te halen en luisterde naar het trillen van de dieselmotor, terwijl de boot in slakkengang de sterk meanderende rivier afvoer richting monding.

boottocht Brazilië rivierboottocht Brazilië – Poças

Af en toe werden we gevolgd door wat witte reigers. Vissen, die ik ondertussen herken als tainha van de sardienenfamilie, maakten hoge sprongen boven het spiegelende wateroppervlak.

50 minuten lang kronkelden we mee met de vele bochten, weken we uit voor talrijke zandbanken en voeren we rakelings langs de mangrovewortels, die me aan tekeningen van Anton Piek deden denken. We kruisten kleine bootjes met vissers, die op een kunstige manier hun netten uitwierpen.

Paradijselijk strand

En dan was er opeens een paradijselijk strand, vlak bij de monding van de rivier. Wit zand en palmbomen langs beide oevers. De linkeroever verlaten en wild begroeid, als een perfect decor voor Expeditie Robinson. Op de rechteroever en paar houten barakken, de restaurants met kleurrijke tafels onder een luifel van palmbladeren. Gele en rode stoeltjes in het water met daarop vrolijke Brazilianen en hun eeuwig ijskoud biertje. Het was zondag.

boottocht Brazlilië lokale restaurantsDe lokale restaurantjes bij de monding van de rivier

We legden aan en zwommen in de gigantisch brede rivier, we diepten schelpdiertjes op die de visser later kookte op zijn boot. ‘Afrodisiacum’, lachte hij terwijl hij me een dampend bord schelpen aanreikte. We aten krabben en gefrituurde vis en dronken caipirinha´s tot het zonlicht zwak werd en we aan de terugtocht begonnen.

De rivier leek nog gladder en de tainha sprong nog hoger. De reigers hadden zich met tientallen verzameld voor de nacht, in de kruin van een grote mangoboom. Mijn huid gloeide van de zon en het zoute water en ik was perfect gelukkig.

Eén van de meest populaire tripjes

Deze boottocht over de rivier is nu nog altijd één van onze meest populaire uitstappen, want natuurlijk had ik deze super ervaring als eerste in het pakket opgenomen. Om veiligheidsredenen doen we hem niet meer met een vissersboot, maar met een snellere en wat comfortabelere speedboat.

boottocht Brazlilië met drankjeTegenwoordig wordt de riviertocht met een iets comfortabelere boot gemaakt

Je zal deze uitstap in geen enkele reisgids terug vinden en je zal achteraf vast denken dat je alles gedroomd hebt, maar deze riviertocht is helemaal echt en je vindt hem bij B&B Bela Bahia. Wil je dus ook tijdens zo’n avontuurlijk boottocht Brazilië leren kennen dan ben je bij Cristina aan het juiste adres.

Dank je wel Cristina, voor dit mooie verhaal over je avontuurlijke boottrip in Brazilië! Heb jij ook een uniek verhaal te vertellen? Dan hoor ik graag van je, onder dit bericht of via de mail.

Category: Inside - out

Tags:

Reageer!


9 comments

  1. Een boottocht door zo’n omgeving lijkt mij echt geweldig. Aan de ene kant snap ik de veiligheid wel dat jullie voor een snellere betere boot hebben gekozen maar zo oude vissersboot heeft ook echt wel wat hoor. Tof verhaal!

  2. Die houten vissersboot lijkt me dan wel weer ontzettend leuk, veel leuker dan een moderne boot. Al zou ik geen hele bootreis overleven in de vislucht 😉

  3. Leuk verhaal van Cristina hoe ze daar terecht is gekomen. En dit zijn echt van die tripjes die mij aanspreken. Gewoon ver weg van de wereld op onbekende plekken!