dagtrip Colombia

Inside out: avontuurlijke dagtrip Colombia

leestijd: 6 minuten

Inside – out, de nieuwste rubriek op mijn blog, die jou nóg meer reisinspiratie gaat brengen. Echte insider info, naar buiten gebracht door andere reizigers. Het liefst reis ik zo lokaal mogelijk en op een laag tempo, om naast de highlights ook zeker het echte leven te leren kennen in een land. Juist de belevenissen die een land uniek maken en die je alleen ontdekt als je er de tijd voor neemt deel ik zo graag op mijn blog. In deze rubriek ga ik op zoek naar verhalen van andere reizigers, omdat ik erg nieuwsgierig ben waar en hoe zij die bijzondere ervaringen opdoen.

Vandaag neemt Sabine je mee naar Colombia, het land waar zij sinds eind 2014 woont. Besabine, haar leuke blog over leven én reizen in Colombia volg ik al een paar jaar met veel plezier! Samen met haar Colombiaanse man woonde Sabine eerst in Bogotá en sinds kort in een finca in Sopó en geniet ze van dit geweldige land. Ze is dol op reizen buiten de gebaande paden en Colombia is daarvoor uitermate geschikt. Met de auto gaan zij en haar man graag een dagje weg en op één van die dagen komen ze terecht op een wel heel bijzondere plek.

Dagtrip Colombia - OnderwegOnderweg naar een wel heel bijzondere plek

Het meer van Guavio? Nooit van gehoord

Op Google Maps lijkt het toch verdacht dichtbij, het meer van Guavio. Ergens achter een berg vlakbij Bogotá. Nooit van gehoord, maar moet te doen zijn in één dag, toch? Al vroeg in de ochtend stappen we in de auto, om de files Bogotá uit voor te zijn. We rijden langs prachtige bergen en genieten van de vele vergezichten. Als we bij het dorpje Guasca zijn, vlakbij waar we nu wonen, slaan we rechtsaf richting Guavio. We zijn al op 2600 meter hoogte, maar de weg blijft maar stijgen. Totdat we ergens een hoek omrijden en onze adem stokt: wauw!

Páramo op grote hoogte

Zonder dat we het wisten stonden we opeens met beide benen midden in de páramo. Een uniek ecosysteem dat voorkomt op hoogtes vanaf 3500 meter. Colombia staat bekend om de vele páramo gebieden, en dit bleek er één van. We parkeren de auto en stappen uit. De wolken hangen lager dan dat wij staan en dat levert mysterieuze beelden op. We staren in de verte en zien de bijzondere planten zachtjes heen en weer deinzen op de wind. Hoe hoger je komt des te lager de temperatuur. Met klapperende tanden maken we de mooiste foto’s van dit spektakel ver van de bewoonde wereld en buiten het gebaande pad. Zodra we weg rijden gaat de verwarming omhoog en genieten we nog even na van dit prachtige schouwspel waar we zomaar in belandden.

Páramo ColombiaEen prachtig schouwspel in de páramo, hoger gelegen gebied in Colombia

Authentieke dorpjes

Onderweg naar Guavio komen we langs diverse dorpjes die ons doen verbazen. Authentiek zonder een toerist te bekennen. Als ik later op Booking naar hotels zoek blijkt dat die er niet zijn, in de hele regio niet. We hebben al behoorlijk wat uurtjes gereden en we zijn nog niet eens op de helft, dus geen wonder dat er zo weinig mensen komen. Zodra we aankomen bij het eerste dorpje, Gachetá, is de temperatuur behoorlijk gestegen. We zijn dan ook weer wat meters lager. De jassen kunnen dus weer uit en snel smeren we onze armen in met zonnebrandcrème. Het volgende dorpje, Gama, is werkelijk waar een pareltje. Inwoners zijn bijna niet te bekennen, behalve de goedlachse man te paard en de mensen die staan te wachten op de kerkdienst. We wandelen door dit schattige dorpje en drinken koffie in het plaatselijke cafeetje. Even later komen we aan in Gachalá, het dorpje gelegen aan het meer. Hier lunchen we en er is op dat moment een boot-festival en dus druk met locals.

Dorpje Gachalá ColombiaEen drukte van belang in het dorpje Gachalá

Diepe kuilen en grote stenen

De weg naar Guavio is tot op een bepaald punt verbazend goed, totdat we volgens Google Maps rechtsaf moeten slaan. Internetbereik is er al lang niet meer, dus we doen maar braaf wat de telefoon zegt. De zo mooie geasfalteerde weg verandert in een slechte, hobbelige, met veel kuilen en stenen bedekte weg waar we met onze lage Hyundai overheen proberen te rijden. Het is een wonder dat we geen lekke band hebben gekregen. De weg leidt ons stapvoets en met vele haarspelbochten naar beneden de berg af. Ander verkeer komen we vrijwel niet tegen, wél de mooiste uitzichten. In kilometers is Guavio niet eens zo ver, namelijk ‘slechts’ 150 kilometer. Maar door de slechte weg en vele haarspeldbochten doen we hier meer dan 5 uur over (exclusief stops).

Noorse fjorden in Colombia?

En die weg blijft keer op keer verbazen. Door de slechte staat rijden we langzaam, maar wat geeft het met zo een schoonheid? We rijden over bruggen met waanzinnige uitzichten en langs de berg over haarspeldbochten waar je u tegen zegt. Op een gegeven moment verandert de weg in een modderpoel en stapt iedereen behalve mijn man uit om de auto wat lichter te maken. Ik word nogal zenuwachtig en vraag me af of we hier wel doorheen kunnen, maar gelukkig lukt het mijn man de auto door de modder te worstelen. Terwijl we een beetje rondlopen verschijnt er opeens achter de bomen een wonderbaarlijk uitzicht: hoge knalgroene bergen rijzen op uit het helderblauwe water. Meer dan staren naar deze fjorden kan ik even niet; wat is dít mooi! Ik weet toch mijn camera tevoorschijn te halen en schiet er op los. Ik vraag me af wat deze dagtrip vandaag nog meer verbazingwekkends voor ons in petto heeft.

Fjorden in ColombiaFjorden in Colombia

Aardedonkere tunnels

Veel, zo blijkt. Want voordat we kunnen genieten van het meer van Guavio moeten we eerst een paar tunnels door. We rijden over een brug waar we nog even het uitzicht in ons opnemen. Voor ons zien we die donkere tunnel en een rilling gaat over mijn rug. Dit is geen tunnel zoals je die kent uit Frankrijk, maar eentje typisch Colombiaans. We stappen weer in de auto en rijden over de brug richting het donkere gat. De tunnel is niet verlicht, de weg is niet geasfalteerd maar bedekt met modder, water en stenen, en er zit ook nog een bocht in de tunnel. Zelfs mijn man vindt het eng en dat zegt een hoop. We houden onze adem in als we stapvoets door de tunnel rijden. Het is er aardedonker en de bocht is maar net te zien. Natuurlijk komt er ook precies als wij er zijn een tegenligger aan. Als we het licht van het einde zien laten we onze adem weer gaan. Pff dat was wel even spannend.

En dan eindelijk: het meer van Guavio!

Maar als we dan na een rit van een uurtje of 7 aankomen bij het meer van Guavio, was het alle hobbels, gaten en tunnels meer dan waard. Wát prachtig. Bergen rijzen op uit het water, de prachtige vorm van het meer, de wolken die zo laag hangen: het totaalplaatje is gewoon spectaculair mooi. We genieten een hele tijd van dit wonder dat door mensenhanden is gemaakt, want het meer van Guavio is net als vele meren in Colombia een stuwmeer om onder andere Bogotá van elektriciteit te voorzien. Maar wat geeft het? Dit is werkelijk waar mooi.

Colombia -Sabine en haar man samen bij het meerSabine en haar man – eindelijk – samen bij het meer van Guavio in Colombia

En toen moesten we nog terug

Het uitzichtpunt op het meer van Guavio is net over het midden van de rit. We moeten dus ook nog zo’n 4 uur terugrijden naar huis, en het is al laat in de middag. Hotels zijn er niet dus geen keus. De weg is nog steeds enorm slecht en onze auto eigenlijk veel te laag, maar we redden het zonder kleerscheuren naar de geasfalteerde weg. Langzaam gaat de zon onder en in de auto genieten we na van deze dag. Uren rijden we omhoog en dan weer omlaag, als we laat in de avond aankomen in Bogotá. De dagtrip duurde maar liefst 15 uur, maar het was het meer dan waard. Een stukje Colombia waar niemand komt, dorpjes die nog zo authentiek zijn en natuur waar je mond van open valt. Het kost even wat moeite, maar dan heb je ook wat.

dagtrip Colombia sfeerbeeldenEnkele sfeerbeelden van deze bijzondere dagtrip in Colombia

Ontdek Cundinamarca!

Het departement Cundinamarca, waarin we zelf wonen, wordt meestal overgeslagen door buitenlandse reizigers. Totaal onterecht: dit deel van Colombia biedt misschien niet het klimaat waar je op hoopt als je aan Colombia denkt, maar wel prachtige natuur, schattige dorpjes, extreme sporten en nog veel meer. Wil je buiten de gebaande paden reizen? Ontdek Cundinamarca!

Dank je wel Sabine, voor dit mooie verhaal over jullie avontuurlijke dagtrip in Colombia! Heb jij ook een uniek verhaal te vertellen? Dan hoor ik graag van je, onder dit bericht of via de mail.

Category: ColombiaInside - out

Tags:

Reageer!


16 comments

 1. Leuk zo’n i kijkje bij locals. Wat een prachtig gebied zeg. Zo mooi groen en ook erg avontuurlijk zo te lezen. Ik zou ‘m ook knijpen bij zo’n donkere tunnel

 2. Wat een leuke nieuwe rubriek Yvonne. En mooi verhaal Sabine. Het is echt een avontuur zo te lezen. Het is altijd leuk om lokale mensen te ontmoeten, dat maakt reizen zo bijzonder.

 3. Wat een leuk idee voor een post! Leuk om de insider tips van Sabine te horen over Colombia! Je moet er wat voor over hebben (15 uur lees ik) maar dan heb je wel een te gekke dagtrip! En dat uitzicht!

 4. Zo je moet er iets voor over hebben. Wat een lange trip en dan ook nog op een slechte weg. Gelukkig zou ik dit ook gewoon doen. Want het uitzicht wat je ervoor krijgt. Wauw! Daar doe je het voor. Colombia komt niet zo snel voor op mijn wishlist maar stijgt nu wel een beetje 🙂

  1. Dankzij Sabine werd mijn aandacht juist getrokken voor Colombia, haar foto’s van het land zijn echt super om inspiratie voor een Colombia reis op te doen! 🙂

 5. Hé, wat gaaf dat meer! In een split second dacht ik dat het dat mooie meer in Andalusië was. En die ‘fjorden’… Wauw! Zo kende ik Colombia nog niet!
  Een dagtrip van 15 uur… Dat is lang inderdaad, maar ik kan daar ook intens van genieten. Ik wil weg!

 6. Wat een gave trip! Zelf houd ik ook van slow travel en bijzondere ontmoetingen. Heerlijk om een land van een andere kant te ervaren.

 7. Wat een lange inspannende dagtrip zeg! Gaaf dat je zo veel mooie plekjes hebt gezien. Soms kom je op plekken met een auto waarvan je later denkt oh oh, wat hebben we geluk gehad dat alles is goed gegaan ik heb dat soms in Griekenland al…dit is nog een tandje erger!

  1. Ja, dat soort plekken kennen wij ook goed Martin, ik weet precies wat je bedoelt. In Zuid-Afrika en Georgië hadden wij ook dat soort ervaringen. 😉

 8. Leuke nieuwe rubriek! Altijd leuk om te lezen hoe locals reizen. Het was een zware beproeving maar uiteindelijk is het goed gekomen. En dat uitzicht, werkelijk fantastisch. Wij zijn ooit heel even in Colombia geweest. De indrukken waren goed en wellicht gaan we een keer terug.

 9. Wat een leuke nieuwe rubriek Yvonne! En ik volg Besabine ook met veel plezier. Altijd leuk om als een local te reizen en van de gebaande paden te gaan als dat nog kan. Mooie dagtrip ook!! Prachtig die Colombiaanse fjorden.

 10. Phoe, je moet er even wat voor over hebben om naar dit meer te komen zeg! Gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen en werden ze beloond met een prachtig uitzicht. Leuke rubriek dit, echt fijn om verhalen van locals te horen!

  1. Dank je wel, mocht je ook nog dit soort mooie, lokale ervaringen hebben opgedaan ergens, dan zou ik je verhaal graag horen!