Tineke - Planet Expose

In the picture: Tineke

In the picture: Tineke

Geschatte leestijd: 5 minuten

In the Picture, een rubriek waarbij ik andere reizigers in de kijker zet. Zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Vandaag kan je kennis maken met Tineke, die ik al een hele tijd volg op Instagram, waar ze prachtige foto’s plaatst van haar reizen ver weg en dichter bij huis. Net als ik houd Tineke veel van kleur in haar foto’s. Sinds een tijdje heeft ze haar eigen reisblog Planetexpose, waar ze reisverhalen en handige tips deelt.

Wie ben je en wat voor reistype ben je?

Mijn naam is Tineke Koning en ik ben veertig jaar. Ik woon in de stad Groningen. Mijn website Planetexpose.com is gebaseerd op reizen en tips, maar daarnaast ga ik mij meer bezig houden met de combinatie website en Instagram. Ik ben het reistype dat alleen met handbagage reist en graag een rondreis maakt. Ik wil zo veel mogelijk zien van een land of stad. Soms adoe ik dat alleen en soms samen met mijn vriend. Meestal hebben wij de stad in twee dagen wel bekeken, omdat mijn vriend alles lopend wil doen. Dan zie je het meeste, zegt hij. Maak ik een rondreis, dan huur ik een auto, maar reizen met de trein vind ik ook geweldig, weer wat anders. Slapen doe ik het liefst in een appartement, dan kun je lekker je gang gaan. In een stad neem ik ook geregeld een hotel.

Het Moorse kasteel in de wolken SintraVan Sintra had Tineke nog nooit gehoord, totdat…

Hoe bereid je jezelf voor op een nieuwe reis?

Als ik met mijn vriend ga, is hij degene die alles uitzoekt. Dat vindt hij geweldig om te doen. Als ik met mijn zusje of vriendin ga, doen we het samen. Ik struin rond op de websites van collega reisbloggers voor tips. Zo had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord van Sintra en na het lezen van dit blog wist ik meteen: hier wil ik naar toe! En ik ga er van uit dat reisbloggers eerlijk zijn op hun website, wat wel of juist niet de moeite waard is om te zien. Dan noteer ik een aantal dingen die ik sowieso wil bekijken. Verder laat ik alles op zijn beloop. Iedere reis pakt weer anders uit en zeker met mij, is het altijd een verrassing waar we terecht komen.

Wat mag zeker niet ontbreken in jouw cameratas?

De camera zelf, een Nikon D5100. Een extra geheugenkaart, een extra batterij en mijn polarisatiefilter. Dat laatste is heilig. Toen ik naar Cuba ging heb ik geen polarisatiefilter aangeschaft, maar daar had ik achteraf echt spijt van. Een paar weken daarna ging ik naar Marokko en schafte wél een polarisatiefilter aan. Er ging een wereld voor mij open. De kleuren van de foto sprongen eruit, zo duidelijk en helder. Sindsdien ontbreekt een polarisatiefilter nooit meer in mijn tas. Een statief neem ik nooit mee, aangezien ik alleen met handbagage reis. Je kunt je altijd wel ergens vasthouden of je camera ergens op zetten om foto’s te maken.

Uitzicht op de valleien van ViñalesHet uitzicht op de valleien van Viñales, nog zonder polarisatiefilter

Welke onderwerpen fotografeer je het liefst en waarom? Hoe ga je te werk bij het maken van die foto’s?

Ik merk dat je na veel fotograferen, je eigen stijl ontwikkelt. Zo ben ik dol op straatfotografie. Of het nou in een stad of een dorp is, ik fotografeer graag het straatbeeld. Het geeft een bepaalde sfeer en ik merk dat ik die sfeer goed kan terug halen in een foto. Ook ben ik verzot op zonsondergangen. Zodra ik weet dat we een mooie zonsondergang krijgen, spring ik in de auto en ga naar mijn vaste zonsondergang locaties in de buurt van Groningen. Als ik op reis ben, is het soms even inschatten wat een mooie plek is om te fotograferen. Eigenlijk vind ik alle soorten reisfotografie wel iets hebben. Ik zet ook graag mensen op de foto, mits ze het niet erg vinden. Dan kijk ik ze aan met mijn blauwe ogen en blonde haar en dan vinden de meeste mensen het geen enkel probleem.

kruiden in de Soeks van MarrakeshTineke fotografeert graag op straat (of de souk 🙂 ), omdat het de sfeer zo goed weergeeft

Welke reiservaring zal je altijd bijblijven?

Iedere reis zal mij altijd bij blijven. Als ik er toch één moet kiezen, dan is het mijn rondreis door Cuba. Ik zeg altijd, je hebt de wereld en je hebt Cuba. Zo veel verschillen ze van elkaar. Wat een geweldige ervaring. Wij zouden in 2016 een rondreis maken door heel Cuba, maar ik boekte de verkeerde reis. Hierdoor kwamen we de laatste paar dagen terecht in een resort op Varadero, wat dus eigenlijk niet de bedoeling was geweest. Toch was de reis geweldig. We hebben zo veel mensen ontmoet daar. Prachtige natuur en cultuur gezien. Aan het einde van de reis hebben we al onze kleren en de inhoud van onze koffers weggegeven aan een paar Cubaanse vrouwen. Ze waren er zo blij mee, dat ze ons omhelsden. Dat doet je zo goed.

Oldtimer op Plaza Mayor TrinidadDeze Oldtimer fotografeerde Tineke op Plaza Mayor in Trinidad, Cuba tijdens een fantastische reis

Naar Cuba wil ik zeker nog weer een keer terug. Dan boek ik de juiste reis, naar de andere kant van het land. Ook neem ik de volgende keer een extra koffer met kleding en speelgoed mee voor de Cubanen.

Dank je wel Tineke, voor je leuke bijdrage aan deze “in the picture”.

Lijkt het jou ook leuk om eens “in the picture” te staan en heb je mooie reisfoto’s om te laten zien en tips voor andere reizigers? Plaats dan een reactie of stuur een berichtje!

Category: In the Picture

Tags:

Reageer!


4 comments