CheckoutSam

In the Picture: Sam

In the Picture: Sam

Geschatte leestijd: 6 minuten

In the Picture, een rubriek waarbij ik andere reizigers in de kijker zet. Zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Vandaag kan je kennismaken met de Belgische Sam. Hij is net als ik van mening dat reizen helemaal niet zo duur hoeft te zijn en stapt ook geregeld eens uit zijn comfort zone. Sam is vast van plan zijn reisblog één van de grootste reisblogs en informatieve gidsen van de lage landen te maken. Als je hem nog niet kent, lees dan zeker even verder.

Wie ben je en wat voor reistype ben je?

Hoi!
Ik ben Sam, 24 jaar en nu al een levensgenieter!
M’n moeder heeft me altijd al meegenomen naar héél wat Europese bestemmingen, maar daarna ben ik ook daarbuiten meer gaan reizen. Op mijn achttiende heb ik een jaartje in Utrecht gewoond en een jaar later vertrok ik voor twee jaar naar Los Angeles. Na dit grote avontuur dacht ik wel klaar te zijn met mijn ‘gap year’, maar nog geen jaar later vertrok ik terug voor een half jaar. Dit keer voornamelijk Zuidoost-Azië en een stukje van Australië.
Sindsdien ben ik elk jaar wel enkele maanden in het buitenland… Sorry mama!

Veel vrienden vroegen waarom ik nog geen blog was begonnen. En zo geschiedde… Ondertussen schrijf ik vrolijk verder op checkoutsam.be en haar .nl en .com zusje met dezelfde naam.

In de meeste gevallen reis ik alleen, maar het gebeurt weleens dat ik met vrienden of m’n moeder het vliegtuig neem naar verre oorden… Of een citytripje of zelfs een uitstapje in eigen land! Mijn eerste grote solo-reis was natuurlijk wel veel spannender. Nu weet ik al waaraan ik me kan verwachten en waarmee ik rekening moet houden. Toen was dat veel minder het geval.

Ik zou mezelf geen echte backpacker noemen, maar eerder een ‘luxe-backpacker’. Ik verblijf meestal in hostels, maar ik schuw excursies of unieke -dure- bezienswaardigheden en activiteiten zeker niet. Terwijl ik rondreis probeer ik zo veel mogelijk te zien zodat ik later niet meer kan denken: “Damn… Ik heb spijt dat ik dat niet heb gedaan!”
Tijdens mijn verblijven in jeugdherbergen leer ik vaak leuke mensen kennen met wie ik een stukje verder reis en door hen leer ik vaak ook nieuwe bestemmingen of reisideeën kennen. Heerlijk toch, als je je ervaringen met iemand kan delen?!

CheckoutSam in de woestijnOnderweg probeert Sam tal van activiteiten uit

Wat is jouw droombestemming om te fotograferen en waarom?

Eén echte droombestemming heb ik niet. Ik heb er immers meerdere. Volgens mij zijn de Noordpool en India ontzettend indrukwekkend en heel divers. Perfect om foto’s van te maken dus.

De robuuste ijsschotsen en rotsen van de noordpool. Het lijkt me zo’n indrukwekkend landschap. Zeker omdat het ook nog zo onontdekt is.

India is daar het tegengestelde van. Overal zijn er mensen. Maar toch is er ook zo veel te zien. Volgens mij is India zo leuk omdat er zo veel afwisseling is. Prachtige natuur, maar ook ontzettend mooie steden met een cultuur die je nergens anders ter wereld tegen komt.

Wat is jouw mooiste reisfoto en waarom?

Iedere keer dat ik op reis ga, is er wel een nieuwe foto die ik erg mooi vindt. Het hoeft bij mij niet noodzakelijk de perfecte compositie of hoogstaande kwaliteit te zijn, maar eerder het gevoel dat ik met die foto verbindt.
Deze foto van het noorderlicht in Noorwegen vind ik bijvoorbeeld heel mooi. Het noorderlicht wiegt zachtjes heen en weer over de schattige rorbu’s van de Lofoten eilanden.

Samen met mijn moeder reden we een week lang rond in Noorwegen en het noorderlicht liet zich maar niet zien… Maar de laatste nacht hadden we ontzettend veel geluk en kregen we een prachtig spektakel te zien.
Ik vond het zo leuk om dit moment met mijn moeder te delen, dat ik die herinnering ik meteen ook aan deze foto koppel.

Toch is het leuk om te zien als je foto’s steeds beter worden. Mijn advies? Denk niet te veel na bij het maken van je foto’s. Probeer vooral veel uit en leer ook van anderen. Mijn foto’s zijn beduidend beter geworden nadat ik enkele YouTube tutorials heb doorgenomen en enkele nieuwe lenzen aankocht.

Het noorderlichtIn Noorwegen zag Sam het noorderlicht samen met zijn moeder

Wat mag zeker niet ontbreken in jouw cameratas?

Nog niet zo lang geleden kocht ik voor het eerst een full frame camera. Daarvoor gebruikte ik de Nikon 5500, en daar was ik best tevreden over maar nu ik overgeschakeld ben… Wat een verschil. Waauw!

Mijn nikon D750 heeft nog heel wat geheimen in petto, maar ik begin er al aardig mee overweg te kunnen. Omdat ik liefst zo licht mogelijk reis neem ik maar twee lenzen mee. Een lens van 55-300mm en eentje van 14-24mm.
Ik maak vooral foto’s van landschappen. Dat kunnen natuurlandschappen zijn, maar ook verstedelijkte omgevingen en dan volstaan deze -voor mij althans- wel.

Voor de zekerheid neem ik ook altijd mijn statief mee, maar meestal schiet ik wel uit de losse hand. . Ik denk eigenlijk niet al te veel na bij het maken van foto’s. Ik zorg er voor dat ik m’n camera altijd bijheb, en wanneer ik iets moois tegenkom begin ik gewoon te ‘snappen’.
Voor avondfotografie neem ik ook een zelfontspanner mee.

Sam reis naar warme en koude bestemmingenOok koude bestemmingen worden door Sam niet geschuwd

Hoe bereid je jezelf voor op een nieuwe reis?

Plots krijg ik ongelooflijk veel zin om te reizen en dan zoek ik op in wat voor vakantie ik het meeste zin heb. Tropisch en relaxed? Of ijskoud en avontuurlijk?

Meestal zijn mijn reizen een beetje bevlogen en vrij last-minute geregeld. Maar eens ik weet waar ik heen ga, probeer ik ze wel goed uit te stippelen. Ik hou ervan om een beetje zekerheid te hebben, ook al verandert er tijdens mijn reizen nog heel wat.

De ho(s)tels boek ik in de meeste gevallen op voorhand. In de meeste landen kost het ook niet al te veel om een verblijf te annuleren of wijzigen. De activiteiten of bezienswaardigheden die ik daar dan bezichtig, zoek ik ter plekke uit. Of ik luister naar tips van locals of medereizigers.

Vaak wandel ik gewoon ook rond (meestal 20 km per dag) en zo vind ik altijd wel enkele schatten terug!
Terwijl ik rondwandel heb ik steevast m’n camera en twee lenzen bij, m’n smartphone met Google Maps om me naar leuke adresjes te sturen en tripadvisor om lekkere restaurants op te zoeken.

Dank je wel Sam voor je leuke bijdrage aan deze “in the picture”. Lijkt het jou ook leuk om eens “in the picture” te staan en heb je mooie reisfoto’s om te laten zien en tips voor andere reizigers? Plaats dan een reactie of stuur een berichtje!

Category: In the Picture

Reageer!


6 comments

  1. Wauw, die foto van het noorderlicht is inderdaad wel heel erg mooi! Leuk om te lezen ook verder. En wat dat ‘Sorry mama’ betreft: Ook ik voelde me altijd schuldig naar mijn moeder als ik voor langere tijd naar het buitenland ging (2x een jaar en 1x een paar maanden).
    Grappig ook dat steevast Google Maps gebruiken. Ik deed dat nooit, maar op Sicilië laatst vond ik het toch wel heel handig! Ik heb er bij het navigeren heel wat aan gehad!

  2. Leuke rubriek! Sam kende ik nog niet, maar ik ga hem gelijk volgen 🙂 Leuk ook dat het eens een mannelijke reisblogger is, dat zie je niet zo heel vaak.

  3. Ik volgde Sam al wel via Instagram, maar leuk om op deze manier wat meer over hem te leren 🙂 En altijd leuk om te horen als mensen gewoon lekker veel alleen reizen!

  4. Leuk om op deze manier een mannelijke medeblogger te leren kennen. Sam heeft al veel van de wereld mogen zien en aanschouwen. Een luxe backpacker, dat kan ik ook wel waarderen. Ik zal straks ook eens op zijn website kijken. Leuke foto’s trouwens.