Michiel en Marije - Our Travel Dreams

In the Picture: Michiel van Ourtraveldreams

Geschatte leestijd: 6 minuten

In the Picture, een rubriek waarbij ik andere reizigers in de kijker zet. Zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Vandaag kan je kennis maken met Michiel Scheerhoorn en zijn vriendin Marije Mulder, die ondertussen al meer dan 1 jaar rond reizen in Azië. Ik ontdekte hun mooie website Onzedroomreis.com (en de Engelse versie ourtraveldreams.com) ongeveer een half jaar geleden en was onder de indruk van de plekken die ze toen al hadden bezocht. Net als wij houden Michiel en Marije ervan om de minder toeristische plaatsen in een land te bezoeken en Michiel maakt daar prachtige foto’s van, die je ook op Instagram kan vinden.

Wie ben je en wat voor reistype ben je?

Mijn naam is Michiel en met mijn vriendin Marije ben ik momenteel in India. Binnenkort gaan we de overstap maken naar Zuid Amerika, waar we zeker Carnaval in Rio gaan meemaken en heel erg uitkijken naar Cuba.

Als we aan het reizen zijn proberen we qua transport meestal de goedkoopste opties te kiezen. Voor een 20 uur lange busreis met een lokale bus door Sumatra draaien wij onze hand niet meer om. Daarnaast huren we regelmatig een scooter en onlangs 2 weken onze eigen tuktuk gehuurd en bestuurd door het Zuiden van Sri Lanka. Deze manier van reizen geeft je veel vrijheid, je kan gaan en staan waar je wil. Ook reizen we het liefst ’s nachts, dit bespaart weer een overnachting en geeft je een extra dag om het land te bezichtigen. We variëren onze overnachtingen van echt basis hostels en waar slapen op een vloer comfortabeler is naar wat meer luxe zo nu en dan. Het ligt er aan wat er op ons pad komt. We hebben nachten op het vliegveld doorgebracht maar ook in een paar hele luxe hotels geslapen.

Wat betreft het bepalen van de route, proberen we wel een beetje van de gebaande paden te gaan en doen we niet te veel tours. Maar we willen ook zeker de highlights niet missen, ze zijn niet voor niets zo toeristisch natuurlijk. We proberen wel altijd op zoek te gaan naar nieuwe highlights.

Asterix en Obelix dorpje hoog in de bergen, genaamd Waerebo, FloresAsterix en Obelix dorpje hoog in de bergen, genaamd Waerebo, Flores.. ver van de gebaande route

Wat mag zeker niet ontbreken in jouw cameratas?

Ik heb bewust een Canon 70D gekocht in plaats van een 7D, omdat mijn oude Canon lenzen hierop passen. Maar ook omdat we met deze camera kunnen filmen. Als je op wereldreis gaat kun je niet alles meenemen wat je wil, maar wat ik iedereen zou aanraden is zeker de zoomlens mee te nemen, hier kun je zowel wildlife als portretten mee schieten, zonder dat de dieren/mensen er erg in hebben. Daarnaast is een standaard kitlens natuurlijk wenselijk voor de dagelijkse foto’s.

De standaard inhoud van mijn tas is:

 • Body Canon 70D + Kitlens 18-135 MM
 • Extra lenzen: Groothoek 10- 22 MM en Zoomlens 55-250MM
 • Polorisatie filter en 2 stops ND Filter, laatste ben ik nog niet zo blij mee, volgende keuze zou een 10 stops zijn)
 • Statief (Onlangs kapot gegaan, dus daar moet ik nog wat op verzinnen, ik behelp me nu met mijn cameratas als ondersteuning)
 • Ik ben heel blij met de tas die ik mee heb een Lowepro Rover AW, waarin onderin de camera en 3 lenzen inclusief filters passen en bovenin en aan de zijkant ruimte is voor dingen zoals een waterfles, broodjes en je portemonnaie. Met deze tas kun je dus prima een vulkaan op of een lange wandeling maken.

  Welke onderwerpen fotografeer je het liefst en waarom?

  Ik heb geen favoriet onderwerp om te fotograferen. Ik vind alles op reis eigenlijk mooi en leuk om vast te leggen, een mooi portret van een waterpijp rokende ouwe baas in Jodhpur (India), de melkweg op de Rinjani vulkaan in Lombok (Indonesië) of wildlife in Yala National Park (Sri lanka.) Na een dag fotograferen kan ik dan ook niet wachten om ze te uploaden op de MacBook en te bekijken hoe de foto’s geworden zijn. Van een perfect plaatje kan ik dan ook echt een kick van krijgen.

  Een handige tip voor als je weer eens door mooie straatjes struint of een flinke trekking aan het doen bent: kijk dan eens wat vaker achterom. Dit geeft soms weer een heel ander beeld.

  Luipaard in Yala nationaal parkMichiel fotografeert uiteenlopende onderwerpen, zoals dit Luipaard in Yala nationaal park

  Hoe bereid je jezelf voor op een nieuwe reis?

  Wij reizen vooral op de bonnefooi, zoeken globaal uit wat leuke plekken zijn om te bezoeken, maar om eerlijk te zijn verdiepen wij ons pas in een stad of plek als we er zijn en vragen de locals wat de must sees zijn. Hier zit dan ook geen enkele planning aan vast, als we het leuk vinden blijven we wat langer en als we er klaar mee zijn gaan we dus ook snel weer verder. Wij boeken dus zeker geen hotels 3 nachten vooruit.

  Een hele gave ervaring van deze reis is een scootertocht van 17 dagen, waarbij we van Lombok via Sumbawa naar Flores zijn gereisd en weer terug. Deze 2.000 km op een scooter is op zich al super, maar dit werd nog mooier omdat we in Flores gedoken hebben met de elegante reus de Mantaray. En daarop volgend een bezoek aan een Asterix en Obelix Dorpje hoog in de bergen genaamd Waerebo. Nu ik er aan terug denk zijn het toch de wildlife ervaringen die mij het meest bijblijven, de wilde Oerang Oetans in Sumatra, duiken met reuze schildpadden in Sulawesi, de wilde olifanten en neusapen in Borneo en de luipaarden die we gezien hebben in Sri Lanka. Supergaaf Eigenlijk!

  Neusaap in Borneo, ook wel de Belanda monkey genoemd, dankzij de neus en dikke buikNeusaap in Borneo, ook wel de Belanda monkey genoemd, dankzij de neus en dikke buik

  Wat is jouw droombestemming om te fotograferen en waarom?

  Voordat we op reis gingen heb ik drie droombestemmingen ingevuld in mijn hoofd, dit waren Indonesië, India en Patagonië. Indonesië heeft mijn verwachtingen meer dan waar gemaakt, we zijn hier dan ook 4 maanden lager gebleven dan vooraf gepland. Misschien was de planning ook niet al te goed, maar elk eiland op Indonesië heeft zijn eigen unieke karakter. In India zijn we op het moment van schrijven en vooraf had ik een voorstelling van natuurlijk de Taj Mahal, de lijkverbranding in Varanasi en de oude mannen met beschilderde haren en gezichten waar je dan een mooi portret van kan maken. Dit zijn we tot nu nog niet tegen gekomen, maar dit gaat zeker komen. Het is wel intens, druk, divers, stoffig, groot, mooi en heel anders dan de landen waar we nu al geweest zijn, het prikkelt al je zintuigen! Je bent soms blij dat je weer even rustig in je hotel zit na al dat getoeter en wij dachten dat we ondertussen wel wat gewend waren! Patagonië zal de laatste plek zijn die we bezoeken in Juli 2017. Alleen de omschrijving is al gaaf, afdalen via het Vuurland via gletsjers en meren tot de straat van Magellaan. Dit is toch een droombestemming?

  Dank je wel Michiel voor je leuke bijdrage aan deze “in the picture”. Lijkt het jou ook leuk om eens “in the picture” te staan en heb je mooie reisfoto’s om te laten zien en tips voor andere reizigers? Plaats dan een reactie of stuur een berichtje!

  Category: In the Picture

  Tags:

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  One comment