Jan en Petra - 2Discover.net

In the Picture: Jan en Petra

In the Picture: Jan en Petra

Geschatte leestijd: 6 minuten

In the Picture, een nieuwe rubriek op mijn blog. Hierbij zet ik andere reizigers in de kijker en zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Jan en Petra bijten vandaag het spits af. Al jaren hebben we regelmatig contact en volgen we elkaars websites. Hun mooie foto’s vind ik enorm inspirerend en ze reizen naar bestemmingen die ik zelf ook graag zou willen zien, of al eens bezocht heb.

Wie ben je en wat voor reistype ben je?
Wij zijn Jan Bouma & Petra Jasperse, al meer dan 20 jaar een stel en we wonen in een dorp in het noordwesten van Nederland. In 2004 hebben we onze eerste verre reis naar Peru gemaakt en sindsdien proberen we 1x of 2x per jaar een (verre) reis te maken. Wij reizen het liefst met z’n tweeën om in ons eigen tempo het betreffende land te ontdekken en ons te verwonderen over die andere cultuur, adembenemende natuur en immer vriendelijke mensen. Uiteraard bezoeken we de highlights maar meestal zijn het ontmoetingen met mensen onderweg of die kleine dorpjes of plekken die niet in de reisgidsen vermeld staan die de meeste indruk op ons maken. Onze eerste reizen waren echte backpackreizen; rugzak om en op de bonnefooi op zoek naar goedkope accommodaties en toertjes uit de Lonely Planet. De laatste jaren gaan we steeds vaker individueel georganiseerd op pad en dat bevalt ons prima. Vooraf zoeken we uit wat we graag willen zien en vervolgens nemen we contact op met een reisorganisatie ter plaatse. Zo hebben we 3x Rajasthan bezocht met privé auto en chauffeur en onze laatste reis naar het westen van Mongolië was volledig individueel georganiseerd. Als de mogelijkheid er is maken we graag een meerdaagse trekking, wij zijn gek op wandelen. Op onze website http://www.2discover.net staan onze foto’s en reisverslagen.

Individuele Rondreizen zijn de favoriet van Jan en PetraIndividuele Rondreizen zijn de laatste jaren favoriet bij Jan en Petra

Welke onderwerpen fotografeer je het liefst en waarom? Hoe ga je te werk bij het maken van die foto’s?
Wij zijn echte “mensen- mensen” en maken het liefst portretten en/of foto’s van lokale mensen in hun eigen omgeving. Vooral Rajasthan leent zich daar uitstekend voor, de mensen daar zijn zo mooi en kleurrijk en gaan graag op de foto. We maken altijd eerst contact. Even kletsen, wat gebaren over en weer, spelen met de kinderen en pas daarna vragen we of we een foto mogen maken. Zelden krijgen we nee te horen. Daarna laten we de foto’s terug zien op het schermpje van onze camera en dat is altijd feest. We zijn ook weleens een jaar na dato teruggekeerd naar een klein dorpje in India om foto’s terug te geven. Dat resulteerde in een zoektocht naar de geportretteerden met het halve dorp in ons kielzog maar we hebben alle mensen teruggevonden en hun enthousiaste en soms zelfs emotionele reacties zullen we nooit meer vergeten. Verder maakt Jan graag landschapsfoto’s en is Petra altijd op zoek naar interessante details in bijvoorbeeld deuren, muurschilderingen en ornamenten.

Jan en Petra fotograferen graag mensenJan en Petra zijn echte mensen-mensen en maken het liefst portretten van lokale mensen

Wat is jouw droombestemming om te fotograferen en waarom?
Dat is de Kilauea vulkaan op Hawaï, het lijkt ons heel bijzonder om de magma stromen vast te leggen. In het verlengde daarvan de Danakil depressie in Ethiopië vanwege het bizarre kleurrijke vulkanische landschap. Vulkanisme fascineert ons beiden al heel erg lang. We hebben reeds het voorrecht gehad om diverse plekken te bezoeken met vulkanische activiteit zoals de Ijen en Bromo vulkaan in Indonesië en de geisers, de sissende en pruttelende poelen in IJsland, Chili en Bolivia. Vooral het kleurrijke landschap van Bolivia is spectaculair. Je rijdt door een oranje en geelkleurig landschap met rode, bruine en oranje getinte bergen. De daartussen gelegen turquoise en roodkleurige meren maken het geheel als buitenaards landschap af. Dit is allemaal mede ontstaan door vulkanische activiteit.

Wat is jouw mooiste reisfoto en waarom?
Dat is een moeilijke vraag maar als we toch een keuze moeten maken gaan we voor deze foto van Eagle Hunter Agalai. De foto is vorig jaar september in het uiterste noordwesten van Mongolië gemaakt door Jan. In dit gebied leven Kazachen die in de ijskoude Mongoolse winter met hun afgerichte steenarenden jagen op marmotten, konijnen, vossen en zelfs wolven. Jaren geleden zagen wij een korte film over deze Eagle Hunters en we droomden ervan om ooit zelf naar Mongolië af te reizen en een Eagle Hunter te ontmoeten. 8 jaar later is het zover en zijn wij een dag en een nacht te gast geweest bij Agalai en zijn familie. We zijn overdonderd door hun gastvrijheid en pure manier van leven. Jan heeft een korte fotoshoot gedaan met Agalai en deze foto is onze favoriet. Het roept een gevoel van vrijheid bij ons op. Het leven van deze mensen is hard maar zo oorspronkelijk, zo echt en zo anders dan onze materialistische wereld. Bij het zien van deze foto beseffen wij weer hoe rijk en bevoorrecht we zijn dat we kunnen reizen, deze bijzondere mensen mogen ontmoeten en onze dromen waar kunnen maken.

Jan en Petra's mooiste reisfoto van Agalai the Eagle Hunter in MongoliëJan en Petra’s mooiste reisfoto van Agalai the Eagle Hunter in Mongolië

Welke reiservaring zal je altijd bijblijven?
Rajasthan 2012. We zijn voor de 3e keer in India en onze chauffeur Bhawani nodigt ons uit om bij hem thuis met zijn familie Diwali te vieren, een van de grootste en leukste feesten van het Hindoeïsme. We nuttigen samen de maaltijd, worden volgestopt met zoetigheden en steken in de avond vuurwerk af. Als Diwali geschenk krijgt Petra een prachtig traditioneel Indiaas gewaad. Later deze reis neemt Bhawani ons mee naar een bruiloft waar wij 2 dagen lang de eregasten blijken te zijn. De 1e dag zijn we bij het vrijgezellenfeest van de bruid. Het wordt gevierd in een speciale wedding garden en Petra draagt het Indiase gewaad dat ze eerder van Bhawani en zijn vrouw heeft gekregen. Er zijn 300 genodigden, bijna allemaal vrouwen, en de reacties op het Indiase gewaad van Petra zijn erg leuk. In de tuin staat een groot podium waar de hele avond sketches worden uitgevoerd en er wordt uitbundig gedanst op Bollywood muziek. Uiteraard worden wij ook het podium opgetrokken om mee te dansen.

De volgende ochtend bezoeken we de bruid in haar ouderlijke huis. We drinken samen een kopje masala chai en de bruid brengt henna aan op de handen van Petra. Het is een fijne afleiding voor haar want de voorbereidingen voor de bruiloft zijn in volle gang. Die avond vindt de echte bruiloft plaats in dezelfde wedding garden als de dag ervoor. Nu zijn er maar liefst 2500 gasten en er staan tientallen zo niet honderd kraampjes met verrukkelijk Indiaas eten en we eten ons buikje rond. De bruidegom arriveert te paard en niet veel later wordt de bruid binnengedragen in een traditionele draagstoel. Ze ziet er oogverblindend mooi uit. Het echtpaar neemt plaats op een podium en blijft daar de rest van de avond zitten om felicitaties en cadeaus in ontvangst te nemen en met iedereen op te foto te gaan. Rond middernacht wordt het feest afgesloten met vuurwerk. Wat was dit bijzonder om mee te maken!

Dank je wel Jan en Petra voor jullie leuke bijdrage aan deze eerste “in the picture”.

Lijkt het jou ook leuk om eens “in the picture” te staan en heb je mooie reisfoto’s om te laten zien en tips voor andere reizigers? Plaats dan een reactie of stuur een berichtje!

Category: In the Picture

Tags:

Reageer!


One comment