Anita - Reisvlinder

In the Picture: Anita

In the Picture: Anita

Geschatte leestijd: 5 minuten

In the Picture, een rubriek waarbij ik andere reizigers in de kijker zet. Zij vertellen je meer over onder andere hun reisfoto’s en hun meest bijzondere momenten op reis. Lees mee en laat je inspireren op reis- en fotografie gebied met ideeën en tips van anderen!

Vandaag kun je kennismaken met Anita, een gepassioneerd reizigster, schrijfster en fotograaf. Toen ik Anita vroeg of ze in deze rubriek iets over zichzelf wilde vertellen moest ze daar even over nadenken. Ze staat niet zo graag in the Picture. Daarom vind ik het nóg leuker dat ze besloot om mee te doen en haar tips en een aantal prachtige foto’s met jullie te delen.

Wie ben je en wat voor reistype ben je?
Ik ben Anita (34), gek op reizen, schrijven en fotograferen. Passies die ik met veel plezier combineer op Reisvlinder.nl, een persoonlijke blog waarop ik mijn reisverhalen, tips en foto’s deel.
In 2005 kreeg ik tijdens een rondreis door Nieuw-Zeeland het reisvirus te pakken en sindsdien wil ik zoveel mogelijk van de wereld zien.

Wat voor een reistype ik ben? Als reiziger ben ik niet echt in een hokje te stoppen. Een echte backpacker ben ik nooit geweest. Je zult mij niet snel (meer) tegenkomen in een slaapzaal van een hostel, maar ik zou mezelf ook zeker geen luxepaardje willen noemen. Eigenlijk vind ik de locatie van een accommodatie vaak belangrijker dan de accommodatie zelf. Ook mijn manier van reizen verschilt. Zo ga ik met mijn vriend graag op roadtrip, kies ik als ik alleen reis altijd voor het openbaar vervoer en stap ik tijdens een stedentrip vaak op de fiets.

stedentripRegelmatig gaat Anita op stedentrip

Het liefst reis ik met mijn vriend. Helaas is hij een stuk minder reislustig dan ik, dus ga ik ook regelmatig met vriendinnen op pad. Ook vind ik het helemaal niet erg om alleen op reis te gaan. Sterker nog, ik kan zelfs enorm genieten van de vrijheid die ik heb als ik alleen reis. Zo ben ik begin dit jaar een maand alleen naar Thailand en Laos geweest, waar ik naar hartenlust kon fotograferen, zonder dat er een ongeduldige reisgenoot op me hoefde te wachten.

Hoe bereid je jezelf voor op een nieuwe reis?
Ik boek mijn reizen meestal vrij lastminute, maar dan pluis ik wel alles goed uit en vind ik het een sport om goedkope vliegtickets en hotels te vinden. Ook als ik eenmaal geboekt heb, kan ik uren op internet zoeken naar informatie over mijn bestemming. Voor een rondreis stippel ik vooraf een globale route uit, maar leg ik nog niets vast. Ik wil graag de vrijheid hebben om onverwachte avonturen te beleven.

Hoewel ik graag de hoogtepunten van een bestemming bezoek (die verdienen het vaak gewoon om toeristisch te zijn), zoek ik ook de schoonheid in andere dingen. Bijvoorbeeld door traditionele gerechten uit te proberen in een restaurantje waar amper toeristen komen of kennis te maken met de lokale bevolking en hun bijzondere gewoonten en tradities. Niet alleen mijn reizen boek ik lastminute, ook mijn koffer pak ik lastminute in. Mijn camera, telefoon, pinpas en paspoort gaan sowieso mee en verder probeer ik zoveel mogelijk spullen thuis te laten.

Wat is jouw droombestemming om te fotograferen en waarom?
Bijna tien jaar geleden waren mijn vriend en ik in Kenia, waar we uiteraard ook op safari gingen. Een bijzondere ervaring en natuurlijk een droom voor fotografen. Helaas had ik toen nog weinig ervaring met fotografie en hoewel ik best een aantal mooie foto’s heb gemaakt, denk ik dat ik het nu veel beter kan. Ik zou dus graag terug willen naar Afrika om de big five te fotograferen. Zuid-Afrika en Namibië staan hoog op mijn wensenlijstje, maar ik wil ook nog eens terug naar Kenia. Dat land heeft echt mijn hart gestolen.

olifanten KeniaEen safari in Kenia was één van Anita’s meest bijzondere reiservaringen

Welke onderwerpen fotografeer je het liefst en waarom? Hoe ga je te werk bij het maken van die foto’s?
Na het lezen van mijn antwoord op de vorige vraag, ligt het vast niet voor de hand dat ik het liefst steden fotografeer. Ik ga regelmatig op stedentrip en dan maakt mijn camera overuren. Ik leg alles vast: van mooie gebouwen tot creatieve street art en sfeervolle marktjes. Mijn fotografiehart gaat vooral sneller kloppen van kleurrijke steden, zoals Lissabon en Sint-Petersburg. Ook was ik onlangs helemaal in mijn element in de oude volkswijk van Alicante en werd ik vorige maand nog enorm verrast door het kleurrijke marktplein in Poznan.

Vooral als de lucht buiten grauw en grijs is, probeer ik in te zoomen op kleurrijke details. Ook fotografeer ik gebouwen vaak met vrolijk gekleurde bloemetjes op de voorgrond. Daarnaast ga ik altijd op zoek naar een uitkijkpunt om de stad en omgeving van bovenaf te fotograferen. Zo beklim ik met liefde een hoge kerktoren of berg voor een mooie foto. Het liefst natuurlijk tijdens een spectaculaire zonsondergang.

Poznan - PolenPoznan in Polen is zo’n kleurrijke stad waar Anita van houdt

Heb je tips voor anderen om ook zulke mooie foto’s te maken?
Hoewel ik altijd al van fotograferen houd, ben ik er pas sinds ik een blog heb iets serieuzer mee bezig. Ik moet nog veel leren en vooral het technische aspect heb ik zeker nog niet onder de knie. Toch denk ik dat dit niet het belangrijkste is en dat je dus ook met een simpele camera zonder veel technische toeters en bellen heel mooie foto’s kunt maken. Mijn tip? Ga gewoon op pad met je camera en experimenteer er lekker op los, dan krijg je er vanzelf meer gevoel voor. Probeer creatief te zijn door te zoeken naar een bijzondere compositie, waarvoor je desnoods op de grond moet gaan liggen of op een muurtje moet klimmen. Geef je ogen goed te kost en kijk ook eens omhoog of omlaag om unieke details te vinden. Tot slot: geduld is een schone zaak. Soms loont het om even te wachten op die kleurrijke persoon die eraan komt lopen of op dat bootje dat voorbij komt varen, zodat je foto net even iets spannender wordt.

Dank je wel Anita voor je leuke bijdrage aan deze “in the picture”. Lijkt het jou ook leuk om eens “in the picture” te staan en heb je mooie reisfoto’s om te laten zien en tips voor andere reizigers? Plaats dan een reactie of stuur een berichtje!

Category: In the Picture

Tags:

Reageer!


4 comments

  1. Wat een leuke rubriek. Jaaah, ik vind het leuk om mee te doen. Ik deed heel veel aan fotografie voordat ik moeder ben. Nu nog steeds, maar ik vind weinig tijd om ze te bewerken. Dus fotografie staat op een laag pitje.

    Leuk om te lezen dat hier steden een favoriete onderwerp zijn om te fotograferen. Ik heb dat meer met mensen. Of de natuur. Maar dat krijg je gewoon in je schoot geworpen als je bijvoorbeeld door Nieuw Zeeland reist 🙂

    1. Wat leuk dat je ook mee wilt doen. Ik stuur je even een mailtje! Zelf fotografeer ik nu ook minder en zelfs van de kinderen maak ik niet zoveel foto’s als veel andere mensen of zoveel als ik zou willen. Is al tijden een goed voornemen. 🙂