handleiding India visa on arrival

Handleiding India visa on arrival (TVoA)

Geschatte leestijd: 5 minuten

Sinds 2008 zijn we 5 keer in India geweest en bijna iedere keer was er wel weer iets veranderd in de regels voor het aanvragen van een visum. Kon je dit eerst doen door zelf met de benodigde documenten naar het consulaat te gaan, later moest dit via een bedrijf, BSL. In 2013 hadden we daarbij voor de aanvraag van een visum voor ons zelf en onze dochter Vera, van toen 14 maanden, nog bijna een aanhanger voor nodig, omdat er zoveel paperassen moesten worden meegenomen. Op 15 augustus 2015 kwam er echter, totaal onverwacht, een compleet nieuwe mogelijkheid bij: het Tourist Visa on Arrival (TVoA) of e-tourist visum (e-TV). Met deze nieuwe manier van visum aanvragen wordt het hele proces een stuk eenvoudiger.

UPDATE! In april 2017 zijn de voorwaarden stukken beter geworden, zodat je nu via nog meer luchthavens en zelfs havens India in kan reizen én ook je zakenvisum of medisch visum op deze manier kan aanvragen.
Ook double entry is mogelijk.

Voordelen e-tourist visum (Tourist Visa on Arrival)

  • Je hoeft niet meer naar Amsterdam op en neer om je visum aanvraag in te dienen.
  • Er zijn minder formaliteiten en er zijn minder papierwinkel en documenten nodig.
  • Het nieuwe e-visum is een stuk goedkoper dan het ouderwetse visum, voor Nederlanders $ 49 inclusief “fees” in plaats van € 65. Voor andere nationaliteiten varieert het bedrag tussen $ 0 en $ 60.
  • Je kunt nog meer tijd en geld besparen doordat je geen echte, papieren pasfoto meer nodig hebt, maar zelf een goeie foto kunt maken en deze online op maat kunt maken. Als je uitgaat van de eisen voor een paspoortfoto in vierkant formaat zit je goed. Check deze eisen goed, want als je foto wordt afgekeurd moet je opnieuw een visum aanvragen en dus opnieuw betalen en wachten.

Paspoort met stempel IndiaE-visa India, echt een uitkomst

Voor wie is zo’n e-visum of online visum bedoeld?

Dat klinkt handig hè, geen vrije dag meer nemen om naar Amsterdam te reizen om je visum voor India te gaan regelen? Dat is het ook. Iedereen die een toeristenvisum wil aanvragen moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • Het doel van de reis is toerisme of familie/vrienden bezoeken
  • Je wilt een single OF double entry
  • Je verblijft maximaal 60 dagen in India
  • Je hebt een gewoon, normaal paspoort (dus geen diplomaten/officieel paspoort)
  • Je paspoort is nog minimaal een half jaar geldig bij aankomst in India
  • Je paspoort heeft nog minimaal 2 vrije pagina’s om te stempelen bij aankomst en vertrek
  • Je hebt een retour- of “onward”ticket en voldoende geld, naar beide kan geïnformeerd worden voor het boarden van je vliegtuig
  • Dit is je eerste of tweede bezoek aan India dit kalenderjaar
  • Je komt India binnen via de havens van Cochin, Goa of Mangalore, OF via één van de volgende luchthavens:

Ahmedabad, Amritsar, Bagdogra, Bengaluru, Calicut, Chennai, Chandigarh,Cochin, Coimbatore, Delhi, Gaya, Goa, Guwahati, Hyderabad, Jaipur, Kolkata, Lucknow, Mangalore, Mumbai, Nagpur, Pune, Tiruchirapalli, Trivandrum & Varanasi

  • Je woont in één van de landen die in aanmerking komen voor een TVoA en hebt ook die nationaliteit. Nederland staat op de lijst met aangemerkte landen. Zie hier de volledige lijst met landen.

 

paspoort stempels Delhi AirportOok Nederlanders kunnen tegenwoordig zo’n online India visum aanvragen

Voor het betalen van je online India visum aanvraag heb je een visa of mastercard nodig.
Staat je land niet in de lijst met nationaliteiten die in aanmerking komen voor een TVoA, reis je India over land in of wil je langer blijven dan 30 dagen kun je toch via BLS je visum aanvragen.

Hoe vraag ik online een India visum aan?

  • Voor vertrek ga je naar deze site voor het aanvragen van je Tourist Visa on Arrival en je leest de info na op eventuele wijzigingen. Je zorgt dat je een geschikte pasfoto hebt en scant de info-pagina van de paspoort.
  • Minimaal 4 dagen en maximaal 120 dagen voor vertrek vul je op deze site voor je visum aanvraag je gegevens in en je uploadt je foto en eerste paspoortpagina:
  • Bij iedere ingevulde pagina worden je gegevens opgeslagen en krijg je een registratienummer. Copy-paste dit nummer steeds, er gaat in India nog wel eens iets mis met het internet. Je kunt dan je aanvraag altijd weer terugvinden en voortzetten via deze link naar je opgeslagen visum aanvraag.
  • Aan het einde van het aanvraagproces wordt je gevraagd om te betalen. Je kunt dit meteen doen of op een later moment, maar uiterlijk 4 dagen voor vertrek. Je aanvraag wordt pas in behandeling genomen als je betaling verwerkt is. Later betalen kan via deze link. Mocht er tijdens het betalen iets mis gaan heb je nog een tweede en derde poging. Lukt het ook dan niet moet je een nieuwe aanvraag indienen. Let op: doe dit pas minimaal 4 uur na je eerdere aanvraag en nadat je nog een keer je payment status update hebt gecheckt.

Benodigde documenten

pasfoto's India visum

  • Een scan van je eerste pagina (met foto en gegevens) van je paspoort. Deze scan moet een pdf-bestand zijn en minimaal 10kb en maximaal 300 kb.
  • Een recente, digitale pasfoto, waarbij je rechtop zittend in de camera kijkt en met een witte of lichte achtergrond, geen schaduwen op gezicht of achtergrond. De foto moet een jpg-bestand zijn en min 10kb en max 1mb zijn. Hoogte en breedte van de foto moeten gelijk zijn, het is dus een vierkante foto.

Na de aanvraag

Na je aanvraag van het online visum krijg je binnen 72 uur je bevestiging digitaal toegestuurd. Soms gaat dit zelfs nog sneller, wij hadden binnen een etmaal de visabevestiging al in onze mailbox. Deze kun je via de site, met je administratienummer, uitprinten en meenemen als je naar India vertrekt. Volg bij aankomst de bordjes TVoA. Bij de douane leg je jouw geprinte e-Tourist visum voor. Je krijgt de juiste stempels en je nieuwe India avontuur kan beginnen. Binnen 10 minuten waren wij klaar, dat was met 4 personen, waarbij het nemen van de vingerafdrukken de meeste tijd in beslag nam. Het geprinte e-visum heeft de beste man niet eens bekeken, blijkbaar stond alles al in de computer.

E-visum nog te veel gedoe?

Regelmatig heb ik de afgelopen tijd mensen horen klagen over het invullen van de formulieren en het gedoe met betalen bij het India e-visum. Geloof me… in vergelijking met op en neer rijden naar Den Haag of Amsterdam en daar bij een loketje aanschuiven is dit al erg convenient. Wil je het jezelf nóg makkelijker maken, of heb je geen creditcard? Dan kun je een Visum India ook met hulp van E-visums.nl bijna op een presenteerblaadje krijgen.

Op de hoogte blijven van alle updates? Volg mij dan op Facebook.

Category: IndiaReistipsVerre Reizen

Tags:

Reageer!


16 comments

  1. Hoi Yvonne,
    Ik hoor vaak van lange wachtrijen in Delhi als je biometrische gegevens nog niet bekend zijn. Kunne die gegevens ook in Nederland al worden afgestaan?

    1. Haha, die zijn bij ons nu nog steeds niet bij ze bekend… het lukte ze niet onze vingerafdrukken te scannen… na een kwartier mochten we zo verder lopen. Wij waren destijds de enige in de rij, maar dat was in 2015… misschien zijn de rijen inmiddels langer?!

  2. Hallo Yvonne,

    Het was allemaal vrij eenvoudig, ik ga deze maand naar India toe.

    De foto staat op het e-visa geprint maar rechts op het formulier staat nog een ruimte waar een foto geplaatst moet worden.

    Daar staat: Paste your unsigned recent color photograph.
    Size 2″X 2″

    Weet jij daar iets vanaf?

    Mvg,

    Wilfred

  3. Ik ben begonnen aan het invullen van het online vragen formulier. ook ik stuit op de vraag : contact persoon in India. die heb ik niet. wat vul ik dan in ? bedankt alvast Marga

  4. Heel erg fijn deze tips! Ik las in de blog van iemand anders dat je bij de aanvraag ook een contactpersoon in India op moet geven. Klopt dit? Ik ga namelijk backpacken en heb in India geen contactpersoon.

  5. wat een opluchting, 2 jaar geleden in India geweest en zoveel papierwerk hadden we nodig van de kinderen blij dat het veranderd is.Bedankt voor het antwoorden.

    1. Toen wij 3 jaar geleden naar India gingen had ik voor onze dochter (we hadden er toen nog maar 1 🙂 ) precies dezelfde papierwinkel nodig als voor ons zelf. Dat waren ook heel wat meer formuliertjes dan nu met het e-visum, maar toch had ik niet het idee dat zij iets extra’s nodig had dat wij zelf niet nodig hadden?!

    1. Nee hoor, tenzij je alleen met ze reist, zonder de andere ouder, maar dat is ook bij andere reizen zo. Verder gewoon voor de kinderen ook een visum aanvragen, geen bijzonderheden…

  6. Fijne uitleg om te gebruiken voor onze reis naar India in november.
    Hoe maak je van de pasfoto een Pjeg-bestand?

    Moet de foto een officiële pasfoto zijn?

    1. Dit hoeft geen officiële pasfoto te zijn, als hij maar wel voldoet aan de eisen van een paspoort-foto. Ik maak die foto’s tegenwoordig zelf als ze alleen digitaal nodig zijn. Ze zijn dan al jpg, maar je kunt ze ook aanpassen door “opslaan als” te kiezen en dan jpg te selecteren.

%d bloggers liken dit: