Georgië rondreis route

Georgië rondreis – onze route

leestijd: 7 minuten

Twee jaar terug geen verre reis voor ons. We bleven eens in Europa en maakten een rondreis door Georgië. Nou ja, echt Europa is het niet, het is precies de grens tussen Azië en Europa. De Kaukasus trok mij al lange tijd, dus toen ik op zoek was naar leuk geprijsde vliegtickets voor onze volgende zomervakantie hoefde ik niet lang te twijfelen toen ik zag dat Georgië wel heel goed betaalbaar was.

Voor net iets meer dan 700 euro vlogen we met z’n vieren heen en terug met een partner van KLM, Georgian Airways. Sinds het moment dat ik de tickets geboekt had kreeg ik talloze vragen over hoe we daar onze kinderen zouden gaan vermaken en wat er dan zo leuk aan Georgië is. Wat voor route we zouden volgen en hoe zo’n Georgië rondreis er dan in de praktijk uitziet. Daarom even een indruk van onze route door Georgië en wat we zo’n beetje deden daar.

Update: Inmiddels is Georgië, dankzij WIDM, niet langer een onbekende. Wij kunnen we terugkijken op een heerlijke tijd daar. Alle accommodaties bleken net zo mooi als vooraf gedacht en zeker een aanrader, als je geen 5sterren-luxe verwacht, maar wel een comfortabele, schone plek zoekt om te slapen. Klik op de links om te zien waar we overnacht hebben of lees de Georgië reisgids.

Route Georgië bepalen

Tja… dan heb je die tickets geboekt en je hebt een vaag idee van wat er in zo’n land te zien is. Dat Georgië in de Kaukasus ligt, dat wist ik al. En ook dat het een bergachtig land is, met hier en daar prachtige, oude kloosters. De plaatjes die ik vooraf op internet heb gezien van Georgië deden me bovendien sterk aan Kyrgyzstan denken, een land waar we fijne herinneringen aan hebben. Die sfeer wilde ik graag vinden in dit land en uiteraard wilde ik de kloosters bezoeken en de bergen in, avonturen beleven, de lokale bevolking ontmoeten. Voor de kinderen wilde ik graag naar de Zwarte Zee en zo nu en dan een zwembad om in te plonzen. Paardrijden zou ook leuk zijn en als ik, na wat verder onderzoek, ontdek dat er een trein rijdt van hoofdstad Tbilisi naar tweede stad Koetaisi wordt dat ook aan het programma toegevoegd. Treinen doen ’t altijd goed bij de meiden. Net als kastelen trouwens en laat er daarvan nou meteen al 1 in Tbilisi te vinden zijn.

Georgië rondreisOnze route door Georgië wordt deels door de wensen van onze kinderen bepaald

Lijkt zo’n Georgië rondreis jou ook wat? Bekijk dan het aanbod van Better Places. Dit platform verbindt reizigers rechtstreeks met een lokale reisprofessional. In overleg met een lokale reisexpert stel je je ideale reis samen. Authentieke ervaringen en verantwoord reizen staan bij Better Places centraal. Wij bezochten Vardzia met hen.

Na het bekijken van de belangrijkste bezienswaardigheden op de kaart lijkt het logisch om onze route door Georgië in 3 stukken te delen. Na een aantal dagen om Tbilisi en omgeving te verkennen maken we een eerste rondreis vanuit deze stad van ongeveer een week. Na het verkennen van de tweede stad van Georgië, Koetaisi, maken we een rondje zuid en een rondje noord van deze stad in ook weer een week. Tenslotte gaan we verder naar het strand aan de zwarte zee, om daar nog wat te ontspannen. Met deze ideeën heb ik de route van onze Georgië rondreis verder ingevuld. Ik neem je mee naar mijn reisvoorbereiding en de gedetailleerde uiteindelijke route. Onze daadwerkelijke reis is uiteindelijk vrijwel gelijk geweest aan de route zoals ik ‘m gepland had.

Tbilisi 4 nachten

Na aankomst in Georgië blijven we 4 nachten in Tiblisi. We gaan in elk geval de drukke markten en de smalle straatjes van het oude centrum verkennen en de burcht hoog boven de stad bezoeken. Ook willen we een dagtrip maken met het openbaar vervoer naar Gori en Uplistsikhe. In Gori willen we het monument en het museum voor Stalin zien en in Uplistsikhe willen we verstoppertje gaan spelen in de eeuwenoude grotwoningen. Als er nog een dag overblijft willen we vanuit Tbilisi ook graag de oude kerken en kloosters in Mtskheta zien en als het even kan ook nog de oude industriestad Roestavi, die nog vol sovjetarchitectuur staat. Alles zal afhangen van hoeveel zin onze kinderen daar in hebben en hoe leuk Tbilisi zelf is. Wist je trouwens dat Tbilisi de goedkoopste hoofdstad van Europa is als het om accommodatie gaat? Voor 4 nachten betalen we hier dan ook maar 120 euro voor een ruim appartement met 2 slaapkamers, vlakbij de metro.

Georgië Tbilisi en David GarejaNa een paar dagen in Tbilisi reizen we via David Gareja naar Sighnaghi

rondreis Georgië vanuit Tbilisi

Vanuit Tbilisi willen we met een huurauto verder naar Sighnaghi. We rijden daar naartoe via het Davit Gareja klooster, een avontuurlijke plek op de grens met Azerbeidzjan, dat alleen vanwege haar uitzichten al de moeite waard schijnt te zijn. Dit is een lange reisdag van zo’n 6 uur, dus als beloning slapen we in een prachtig gelegen guesthouse met zwembad. Dit is meteen ons duurste verblijf in Georgië, voor ruim 50 euro per nacht. De 3 nachten dat we hier zijn vullen we met zwemmen en de omgeving verkennen. Sighnaghi is een mooi dorpje, bekend om haar lange stadsmuur en prachtige uitzichten op de omringende bergen. Het Bodbe klooster schijnt echt een highlight te zijn, net als het Gremi kasteel op een uurtje de bergen in en het Nekresi klooster er vlakbij. Wat we zeker niet willen missen hier is de prachtige natuur van Lagodekhi en de nabije zondagsmarkt in Kabali, waar zelfs veehandelaren uit Azerbeidzjan en Rusland met hun dieren op af schijnen komen. Nog best een heel programma voor 3 dagen dus.

Na 3 nachten Sighnaghi willen we ons verblijf hier afsluiten met een uurtje paardrijden bij Living Roots, dat goed bekend staat en via de markt en het klooster van Telavi terug rijden naar Tiblisi. Daar overnachten we weer in hetzelfde appartement.

Tip! Voor de meeste wegen in Georgië heb je geen 4×4 nodig. Voor de meer afgelegen plaatsen en met name het gebied rondom Mestia / Ushguli in Svaneti heb je dat wel. Huurauto’s in Georgië worden alleen met voledige verzekering verhuurd en zijn daardoor niet goedkoop.

De volgende ochtend gaan we verder met de huurauto, via de beroemde Military Road de hoge bergen in naar Kazbegi, waar we 3 nachten blijven. Hier gaan we vooral genieten van de besneeuwde toppen om ons heen en de bekende Gergeti kerk zien, met haar fenomenale uitzicht. Ook willen we de Sno-kloof een stukje in rijden, om te gaan picknicken in de natuur en misschien nog een keer paard te rijden. Slapen doen we in Kazbegi in een homestay, bij een familie met een klein boerenbedrijfje, in 2 kamers van hun fijne guesthouse. Per kamer betalen we 17 euro per nacht.

Als we terug rijden naar Tbilisi leveren we daar de huurauto weer in.

Kaart Georgië route TbilisiBovenstaande kaart geeft onze route door Georgië vanuit Tbilisi weer

Koetaisi

Na een nacht in Tbilisi nemen we de trein naar Koetaisi, om daar onze intrek te nemen in een bijzonder appartement, met een inrichting die in een kasteel niet zou misstaan en een fenomenaal dakterras. Wat dat betreft is de prijs van nog geen 50 euro per nacht een lachertje. Zwemmen kunnen we hier in het openbaar zwembad, dat er prima uitziet. We blijven 4 nachten in Koetaisi, om even te relaxen en de bezienswaardigheden in rustig tempo te bekijken. Het Gelati klooster in de stad en de Martvilli Canyon met klooster daar wat buiten lijken ons de moeite waard en wellicht de Okatse Canyon.

Wat we zeker willen doen vanuit Kutaisi is een dagtocht maken met een taxi met chauffeur naar Chiatura (Tsjiatoera), zo’n anderhalf uur verderop. Deze stad staat bekend om haar oude kabelbanen uit het Sovjettijdperk, waarmee mensen zich nog altijd over de steile heuvels van de stad verplaatsen. Leuk voor de kids en een hele gave fotolocatie volgens mij. In de buurt zijn nog de bizarre Katskhi Pillar -rots en het Mghvimevi grot klooster, dé reden dat we graag eigen vervoer hebben deze dag, omdat het openbaar vervoer daar niet komt.

Natuur en geschiedenis rondom KutaisiNatuur en geschiedenis rondom Kutaisi

rondreis Georgië vanuit Kutaisi

Vanuit Kutaisi willen we zuidelijker reizen, naar Vardzia, met onderweg een bezoek aan het Akhaltsikhe Rabat Fort en de spectaculaire weg naar het Sapara Monastery daar vlakbij. Ook deze (behoorlijk grote) afstand willen we met eigen vervoer overbruggen, maar we weten nog niet precies hoe. We blijven 2 nachten in Vardzia, om de beroemde grotwoningen en het Khertvisi kasteel te zien. Daarna gaan we terug naar Koetaisi, waar we nog 2 nachten in hetzelfde appartement overnachten.

Uiteindelijk hebben we voor onze dagen Akhaltsikhe en Vardzia een auto gehuurd bij een lokale verhuurder, een vriend van de eigenaar van ons appartement. Het was goedkoop, dat zeker. 😉 Ik raad je aan een auto te huren bij een beter maatschappij. Dat is in Georgië geen overbodige luxe!

De volgende dag reizen we verder met het openbaar vervoer. We gaan opnieuw de hoge bergen in, nu naar Mestia in het hooggelegen gebied Svaneti. We slapen 3 nachten in een eenvoudig guesthouse in Mestia. Voor 2 kamers betalen we hier nog geen 90 euro. Voor alle 3 de nachten samen! In Mestia is de omgeving, met haar bijzondere bergdorpjes vol hoge uitkijktorens onze enige mustsee. Als we ons heel dapper voelen nemen we de jeep naar Ushguli, het hoogste dorp van Europa, maar dat zien we ter plekke. Na 3 nachten reizen we met het openbaar vervoer naar Kobuleti, aan de Zwarte Zee.

Kaart Georgië route KutaisiBovenstaande kaart geeft onze route dor Georgië vanuit Kutaisi weer

Zwarte Zee

In Kobuleti, een minder toeristisch plaatsje, aan het stukje Zwarte Zee dat bij Georgië hoort, blijven we 3 nachten om van zon, zee en strand te genieten. In een lokale flat slapen we voor 35 euro per nacht tussen de locals, op loopafstand van het strand. Daarna reizen we met de trein terug naar Tbilisi.

Alleen Georgië is genoeg voor nu

In eerste instantie hebben we nog getwijfeld om ook Armenië aan de route toe te voegen, maar door 2 landen in 1 vakantie te doen zouden we wel een erg hoog tempo moeten aanhouden als we zoveel mogelijk zouden willen zien. Voor nu is het dus bij Georgië gebleven, maar ik kan me goed voorstellen dat we in de toekomst nog meer van de regio zouden willen zien.

En, lijkt het je wat? Onze route door Georgië?

Category: EuropaGeorgiëRondreizenVerre Reizen

Tags: