Waar Gelderland groot in is

Waar Gelderland groot in is

leestijd: 4 minuten

Gelderland. De provincie die we inmiddels al 5 jaar ons thuis noemen, maar waarvan we nog maar een fractie gezien hebben, zeker als je bedenkt dat dit de grootste provincie van Nederland is. Dat Gelderland groot is blijkt maar weer als je bekijkt hoe ver de Achterhoek verwijderd is van Slot Loevestein. Deze twee toeristische trekpleisters bevinden zich in de uithoeken van Gelderland en zijn meer dan anderhalf uur met de auto van elkaar verwijderd. Toch zijn het allebei typisch bezienswaardigheden die horen bij Gelderland. Een eeuwenoud bouwwerk dat bol staat van de geschiedenis aan de ene kant en volop mooie natuur met kronkelige beekjes, houtwallen, heidevelden en bos, met hier en daar een oude boerderij, aan de andere. Gelderland is heel divers. En toch is het één geheel. De sfeer die je op veel plekken vindt is er één van natuur en van historie en op deze plekken vind je die sfeer:

Fantastische natuur op de Veluwe

In elk jaargetijde is het mooi om te wandelen op de Veluwe, ieder seizoen heeft weer wat. De Posbank is bovendien in augustus extra mooi. Als de hei bloeit en het hier één grote zee van paars is, met hier en daar zo’n prachtig groen boompje. Ook op veel andere plekken in Gelderland kan je genieten van heidevelden en schaapskuddes, zoals bij de Ginkelse Heide, een plek waar gelijk de historie weer om de hoek komt kijken vanwege de luchtlandingen in WOII. Een andere prachtige plek is de heide bij Kootwijk, waar naastgelegen Kootwijkerzand als kers op de taart het grootste zandstuifgebied van West-Europa is. Ga je wandelen op de Veluwe dan is bovendien de kans groot dat je wild ziet. Denk daarbij naast herten en wilde zwijnen ook aan kleinere dieren, zoals hagedissen, kikkers en padden, slangen en zo nu en dan een schuw konijntje.

De Veluwe in GelderlandDe Veluwe is één van de hoogtepunten van een bezoek aan Gelderland

Fijne slaapplek om de natuur van dichtbij te ervaren

Zoek je een overnachtingsplek waar je de natuur na een dag struinen door hei en bos niet echt hoeft te verlaten, maar waar je wel voorzien bent van alle gemakken? Dan is Landal Coldenhove zeker een aanrader, midden tussen de bomen, met diverse mogelijkheden om zo weer het bos in te wandelen. Wij sliepen hier afgelopen weekend en hebben genoten van de verkleurende bladeren om ons heen en de eekhoorntjes die pal voor ons raam op eikeltjes zaten te knabbelen. Voor de kinderen is Bollo de Beer aanwezig en een heleboel ander vermaak, zoals midgetgolf, een airtrampoline en voor de natte dagen zijn er zelfs een indoor speeltuin en een heerlijk subtropisch zwembad.

Ook Mary-Lou verbleef in dit zelfde, kindvriendelijke Landal Park, maar zij sliep met haar gezin in een extra speciale Kinderbungalow Plus accommodatie.

Landal Coldenhove GelderlandLandal Coldenhove ligt heerlijk op de Veluwe, aan de rand van het bos

Gezellige steden in Gelderland

Gelderland is niet alleen natuur, maar kent ook veel gezellige steden, vol cultuur en gezelligheid. Zo zijn we regelmatig een keer in het weekend in Nijmegen of Arnhem te vinden, maar écht mooi zijn de oude Hanzesteden, zoals Zutphen en Doesburg. Net buiten de grenzen van Gelderland ligt Deventer, een Hanzestad die ik eerder dit jaar voor het eerst bezocht en waar ik erg enthousiast over ben.

Apenheul

Dat karakter van de Hanzesteden mist een stad als Apeldoorn, maar Apeldoorn heeft natuurlijk wel de Apenheul en daarmee sowieso een streepje voor. 🙂 Wat zijn ze leuk, die apen en als je denkt dat je daar na een uurtje of twee wel uitgekeken bent? Ons eerste bezoek duurde de hele dag en de tweede keer, toen we minder tijd hadden, hebben we de kids er echt vandaan moeten sleuren. Er is namelijk heel veel meer te beleven dan alleen aapjes kijken. Zo zijn er erg leuke, informatiepanels waar jong en oud z’n Triviantkennis een beetje kan oppoetsen, zijn er mooie natuurlijke speeltuinen en de draaimolen vol kleurrijke dieren aan het eind is een leuke afsluiter voor de kinderen. Erg gaaf aan de Apenheul zijn de “losloopgebieden”, waar de aapjes vrij rond kunnen lopen, springen en slingeren en soms gewoon even een kijkje komen nemen op of in jouw tas. Let hier dus goed op je spullen, of neem een speciale apenvrije tas mee bij de ingang!

Apenheul GelderlandIn de Apenheul kan je jezelf uren vermaken

Heb je daarna honger gekregen? Dan kunnen wij het Stadscafé in het centrum van Apeldoorn van harte aanbevelen voor een lekker hapje en drankje. Erg fijn is dat ze ruimte en speelgoed voor kinderen hebben, dus die hoeven zich niet te vervelen hier. Heb je geen zin om de stad in te gaan, maar zoek je liever de ruimte? Bij vliegveld Teuge, net buiten Apeldoorn, vind je The Hangar, een plek om met uitzicht op de start- en landingsbaan heerlijk te eten in een sfeervol restaurant. Houd je net als wij een vakantiegevoel over aan deze ervaring en wil je dat nog wat verlengen? Dan kan je bij de buren zelfs in een echt vliegtuig overnachten in het vliegtuighotel. Hoe gaaf is dat?

eten en drinken Apeldoorn GelderlandZowel vliegveld Teuge als het stadscafé zijn gave plekken om wat te eten en drinken, ook met kids

Niet te missen in het zuidwesten van Gelderland

En dan is daar, helemaal aan de andere kant van Gelderland, nog een heel bijzonder stukje van deze provincie. De Betuwe, ooit geleerd op de basisschool, is DE fruitstreek van Nederland en zo mooi om doorheen te wandelen of te fietsen. Helemaal in de lente, als alle fruitbomen in bloei staan en de hele streek vol witte bloesem pittoresk staat te zijn. Wij wandelden afgelopen voorjaar van Geldermalsen naar Beesd, een deel van de NS-wandeling in dit gebied. Hier lees je meer over onze wandeling door de Betuwe.

De Betuwe in bloei GelderlandAls de bloesem in bloei staat is de Betuwe nóg mooier

Vestingdriehoek met slot Loevestein

Slot Loevestein vind je dichtbij deze wandeling, in het meest Westelijke deel van de Betuwe, en is onderdeel van de Vestingdriehoek. Op korte afstand vind je hier Fort Vuren, Woudrichem en Gorinchem, allemaal met elkaar verbonden via veerdiensten en volgens mij samen met Slot Loevestein een geweldig leuk dagje uit. Binnenkort gaan wij ook eindelijk die kant op. Vera won in het voorjaar twee vrijkaartjes voor een bezoek aan Slot Loevestein. Deze plek vol geschiedenis, als onderdeel van de Oude en Nieuwe Hollandse Waterlinie, is toch een must visit voor iedereen?

Stukje bij beetje ontdekken wij in de weekenden steeds meer van onze provincie Gelderland. Wij vonden het dan ook super om afgelopen weekend op uitnodiging van GelderseStreken nóg een paar van bovenstaande fijne plekken te ontdekken. Heb jij nog tips wat we zeker niet mogen missen als we weer in onze eigen provincie op pad gaan?

Category: NederlandReistips

Tags:

Reageer!


20 comments

    1. De paarse hei was inderdaad super.. en straks in het voorjaar de bloesem in de Betuwe weer! We gaan dan vast en zeker weer zo’n wandeling maken, was echt zo mooi ook.

    1. Ik kan me voorstellen dat je, als je ergens als student woont, niet heel veel de provincie in trekt. Ik heb in Groningen gestudeerd, maar pas veel later wat van de provincie ontdekt.

  1. Ik zit een hele tijd naar de foto te kijken, is dat nou een slang of hagedis met een pad in z’n bek? Wow! En ja ik ben ook fan van Gelderland. Ik heb vier jaar in Nijmegen gewoond (studie) en we gaan bijna ieder jaar wel een keer op vakantie n die regio, vooral in de herfstvakantie.

    1. Klopt, dat was een slang met een pad in z’n bek. We hebben er een hele poos naar staan kijken. Tot onze verbazing liet de slang na een minuut of 10 los en hopte de pad zo weg.

  2. Leuke tips. De meeste plekjes ken ik wel. Ik woon in Utrecht, maar de grens met Gelderland is maar een paar honderd meter van mijn huis 🙂 Deze zomer ben ik nog een dagje in Arnhem en Nijmegen geweest, erg leuk! In de Apenheul ben ik vroeger regelmatig geweest en de Veluwe is natuurlijk prachtig. Deventer (hoewel geen Gelderland) staat hoog op mijn lijstje, lijkt me echt een sfeervolle stad. Dat vliegtuighotel lijkt me trouwens ook echt gaaf!

  3. Ik vind de Veluwe ook altijd heerlijk – lekker wandelen (en fotograferen) in de natuur, fijn! Deventer kom ik regelmatig, aangezien het voor mij maar een half uurtje rijden is.. En onlangs was ik ook nog in Arnhem. Conclusie: Gelderland is fiiijjn! 🙂

  4. Van Gelderland ken ik eigenlijk alleen maar Nijmegen goed omdat ik vaak Museum het Valkhof bezoek. En ik fiets graag langs de Lek (iets minder graag met wind tegen overigens 😉 ). Het lijkt me inderdaad ook prachtig om in de lente te wandelen als alle fruitbomen in bloei staan.